07.12.2009. / 12:11

Autor: Boris Bilas

Jovanka Broz: Objavljeni 'Titov dnevnik' ukraden mi je 1980.

"Prije nekoliko godina ukinut je Zakon o oduzimanju imovine, jer je bio protuustavan. Zvali su ga zakon Milke Planinc, ali se za mene nije ništa nabolje promijenilo, jer me i dalje nitko ništa ne pita. Zapljenjene su mi sve osobne stvari koje mi po zakonu pripadaju"

Jovanka BrozJovanka BrozU razgovoru za beogradski Blic udovica Josipa Broza Tita, Jovanka ponovno se požalila na odnos države prema njoj te je rekla kako je očito kako se neki zakoni na nju ne odnose.

Naime, Jovanka se požalila kako su Večernje novosti objavile knjigu "Titov dnevnik", a da je pritom nisu pitali za dozvolu niti su joj platili autorska prava na koja ima prava.

Nasljednici Titovih djela

"Općinski sud u Beogradu je 1984. godine donio odluku po kojoj su Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, zajedno sa mnom nasljednici Titovih djela, odnosno mi imamo autorska prava na sva djela. Tom presudom, sud nam je dodijelio pravo na honorare za sve što se objavljuje, i to pravo ne zastarijeva 50 godina od njegove smrti. Međutim, mene, koja sam živa i zdrava, nitko ništa ne pita, niti što se izdaje, niti tko i kada izdaje te rukopise i djela. Tako, ''Večernje novosti'' ne poštuju tu odluku suda, a samim time niti zakon", kaže Jovanka koja objašnjava i kako je od 1980. stavljena izvan zakona, te joj uskraćena mirovina, oduzeta sva ušteđevina te da živi u nemogućim uvjetima.

Jovanka kaže kako je znala za objavljene dnevnike te ih je sve pročitala i čuvala od 1945. do 10.srpnja 1980.

"Tada mi je u kuću upala grupa od 10-15 meni nepoznatih ljudi. Zahtijevali su da im otvorim svoje prostorije, koje mi je ostavila komisija koja je već pregledala i zapečatila ostale prostorije u Užičkoj 15.", tvrdi Jovanka te dodaje kako njen status niti danas nije riješen, iako po zakonu ima neka prava.

Izvan zakona

"Stavili su me izvan zakona - jedni dolaze na vlast, drugi odlaze, a moj položaj tumači kako tko stigne i želi. A moja stvarnost i svakodnevica izgledaju ovako: moj smještaj i mirovina su privremeni. Živim u državnoj kući u kojoj ništa ne funkcionira (krov prokišnjava, vodovodne cijevi su popucale), u koju su me pod prijetnjom oružja utjerali i u kojoj nemam nikakva prava niti materijalnih mogućnosti da samoj sebi olakšam život u njoj, u kući u koju stalno neko ulazi i iz nje izlazi, u kojoj me ponižavaju i prijete mi", kaže Titova udovica.

"Prije nekoliko godina ukinut je Zakon o oduzimanju imovine, jer je bio protuustavan. Zvali su ga zakon Milke Planinc, ali se za mene nije ništa nabolje promijenilo, jer me i dalje nitko ništa ne pita. Zapljenjene su mi sve osobne stvari koje mi po zakonu pripadaju, ušteđevina u novcu i pravo na nasljeđe po mužu. Taj novac se često spominjao u štampi, pisalo se da je to državni novac. Tražila sam da mi daju ušteđevinu da bih bar malo sredila svoje domaćinstvo, ali mi to nisu dali", kaže na kraju razgovora za Blic Jovanka Broz.

Vezane vijesti

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće ljudi okupile su se u Kumrovcu kako bi proslavile 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita i Dan mladosti.Dobrodošlicu je gostima iz… Više

Komentari

registracija
4/12/09

pajto, 07.12.09. 23:03

Mislim da bi se sve zemlje bivse Yuge trebali zauzeti za nju...sazaljene ne bi trebalo poznavati nacionalnost....mozda sam u krivu ali malo osjecaja prema starijim osobama...


registracija
2/9/09

Gogo, 08.12.09. 09:44

Mucno je koliko je nekaznjenog nasilja na planeti Zemlji...


registracija
8/8/09

tovar62, 09.12.09. 07:58

trazi zastitu od Smesica


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika