08.01.2010. / 12:40

Autor: Martina Čizmić

Afera Patrija: Načelnik generalštaba slovenske vojske tražio uništavanje dokumenata

U samom izvještaju navodno su bili istaknuti ključni podaci o nepravilnostima u slučaju Patrija, koji izravno terete Erjavca i Gutmana

Istraga u slučaju Patria i dalje trajeIstraga u slučaju Patria i dalje trajeSlovenski mediji otkrili su novi zaplet u aferi Patrija o kupovini finskih oklopnih vozila za slovensku vojsku. Kako piše slovenski Dnevnik, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je predlagao da se unište svi dokumenti koji bi ukazivali na to da je ugovor o kupovini oklopnih vozila nepravilan.

Naime, dokumenti dokazuju kako je potrebno pronaći dodatna sredstva za poštivanje ugovora te da oklopna vozina ne odgovaraju tehničkoj konfiguraciji i funkcionalnosti.

Šteiner je kao voditelj skupine koja je trebala nadgledati proces nabavke mogao narediti uništavanje dokumenata, ali oni očito nisu uništeni jer su podaci iz njih korišteni u optužnici protiv bivšeg ministra obrane Karla Erjaveca i bivšeg načelnika generalštaba Albina Gutmana.

Čemu uništavati tajni dokument?


Dalo piše kako je policija u istrazi otkrila kako je Miha Matek, voditelj projektne skupine, poslao izvještaj Šteineru koji ga je trebao proslijediti drugim članovima skupine. Šteiner je, piše Delo, ocijenio da taj izvještan nije 'primjeren za distribuciju članovima skupine' jer su u njemu navedeni podaci iz ugovora koje se tretira kao poslovna tajna. Zato je izvještaj vratio Mateku, napisao kako smatra da ga treba uništiti i napraviti novi.

U samom izvještaju navodno su bili istaknuti ključni podaci o nepravilnostima u slučaju Patrija, koji izravno terete Erjavca i Gutmana.

Mediji ističu kako je dokument i tako imao oznaku tajnosti pa nije previše jasno zašto je Šteiner želio da on bude uništen.

Podsjetimo, upravo zbog nepravilnosti oko nabavke oklopnih vozila Patrija, pod istragom su Erjavec i Gutman, a istražitelji su zbog eventualne umješanosti u primanje mita razgovarali i sa Janezom Janštom.

Procjenjuje se da je šteta zbog takvih ugovora oko 17 milijuna eura, no nagađa se da bi ona na kraju mogla biti i mnogo veća.

Vezane vijesti

Žbogar: Slovenski vojnici ostaju u Afganistanu do kraja 2012.

Žbogar: Slovenski vojnici ostaju u Afganistanu do kraja 2012.

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta raspravljao je u srijedu o materijalu vlade u vezi s djelovanjem Slovenije u međunarodnoj operaciji ISAF… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika