29.01.2010. / 13:39

Autor: Martina Čizmić

List Mladina pokrenuo peticiju za ukidanje slovenske vojske

"Suverenost, utjecaj i ugled države više se ne temelje na velikoj vojnoj sili. Slovenija mora svoju suverenost graditi na politici mira, a ne na politici rata", zaključuju svoj prijedlog u Mladini

Slovensku vojsku čini 9305 vojnikaSlovensku vojsku čini 9305 vojnikaČinjenica je da Slovenija nema ratno zrakoplovstvo. Uostalom što će im, kad im Talijani čuvaju nebo. Činjenica je i da gotovo nemaju mornaricu. Jer ona tri broda koja imaju teško da se mogu nazvati mornaricom, možda prije obalnom stražom.

No, Slovenija ima kopnenu vojsku i to profesionalnu. Međutim, ona ne broji baš mnogo vojnika, a i prema svemu sudeći on će se u sljedećih nekoliko godina dodatno smanjivati.

Stoga ne čudi incijativa slovenskog magazina Mladina koji predlaže da se slovenska vojska u potpunosti ukine. Oni su pokrenuli peticiju koju je potpisalo više od 400 ljudi, a svoje čitatelje pozivaju da ih podrže potpisivanjem peticije na internetu ili slanjem potpisa na njihovu adresu u Ljubljanu.

U 2009. na obranu potrošeno nevjerojatnih 552 milijuna eura

Redakcija Mladine tako predlaže prekvalifikaciju vojnog osoblja - dio bi se prekvalificirao za socijalne radnike koji brinu o starijima, a dio u civilnu zaštitu. To bi omogućilo preusmjeravanje financijskih sredstava iz obrambenog proračuna u druge svrhe.

Također, predlažu prodaju viška oružja te prenamjenu vojarni u domove za stare i nemoćne ili stanove za mlade obitelji.

Na cijelu ideju ih je potaknula činjenica da Slovenija zbog svog geostrateškog položaja ni u kom pogledu nije sigurnosno ugroženo.

"Zato bi mogla raspustiti vojsku kakvu ima, bez odricanja međunarodnih obveza koje je prihvatila pristupanjem u NATO i međunarodnu zajednicu", ističu u Mladini.

Cijelu su ideju potkrijepili i podacima da je za 9305 vojnika, koliko ih ima u Slovenskoj vojsci, prošle godine proračun za obranu iznosio 552 milijuna eura.

Veličina države ne ovisi o veličini vojske

No, ističu, njihov prijedlog ne znači potpunu demilitarizaciju Slovenije, jer bi za njenu sigurnost skrbila policija i posebno obučene jedinice "gardista". Također, vojnici bi sudjelovali i u mirovnim misijama, ali ne bi bilo vojske koja trenutno besposleno sjedi po vojarnama.

"Suverenost, utjecaj i ugled države više se ne temelje na velikoj vojnoj sili. Slovenija mora svoju suverenost graditi na politici mira, a ne na politici rata", zaključuju svoj prijedlog u Mladini.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika