25.01.2010. / 17:04

Autor: Hina

Poljski biskup: 'Holokaust je židovska izmišljotina'

"O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva", dodao je

Foto: WikipediaFoto: WikipediaPoljski biskup u miru, blizak suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., izjavio je u ponedjeljak na jednoj internetskoj stranici tradicionalnih talijanskih katolika da je "holokaust židovska izmišljotina", dva dana uoči 65. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza.

"Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i Roma, Poljaka, Talijana i katolika", rekao je mons. Tadeusz Pieronek na mrežnoj stranici Pontifex.roma.it.

"Zato se ta tragedija ne smije svojatati u propagandne svrhe", dodao je sedamdesetpetogodišnji prelat, prijatelj poljskog pape Ivana Pavla II., ustvrdivši kako "nije povijesno točno da su u koncentracijskim logorima stradavali samo Židovi". "Bilo je puno Poljaka, ali se ta činjenica danas prešućuje", dodao je.

Logor Auschwitz-Birkenau, podignut 1940. na jugu okupirane Poljske, simbol je strahota Drugoga svjetskog rata i holokausta, jer je u njemu pobijeno 1,1 milijun ljudi, među kojima milijun Židova.

Holokaust se "iskorištava kao propagandno oružje kako bi se dobile često neopravdane prednosti", kazao je još.

"O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva", dodao je.

"Dakako, sve ovo ne može izbrisati sramotu koncentracijskih logora i nakaradnost nacizma", napomenuo je.

Te izjave dolaze u času kada su se nedavno zategnule veze Katoličke crkve i židovske zajednice, nakon odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije Pija XII., pape kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme holokausta.

Dana 17. siječnja Benedikt XVI. je posjetio rimsku sinagogu, zauzimajući se za "dijalog" i ističući "zajedničku duhovnu baštinu" židovske i katoličke religije.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 25.01.10. 18:52

Jošjedan moron od popa ! Ili su pederi ili nacisti. Moš birati !


registracija
10/11/09

ruvil, 25.01.10. 20:33

Ima tu puno istine!!


registracija
16/11/09

simo, 25.01.10. 21:07

E jebivjetre,s kom si ti u komfliktu?
Zaboravio si potegnuti još jedan pravi argument protiv crkve, a to je pedofilija. To je nešto što vas uveseljava jer dalje od generaliziranja niste dospjeli,individualnost je za tebe strani pojam i ono se protivi tvojem životu u čoporu.
Crkvu mogu napadati samo budale.


registracija
15/1/10

mojsica, 25.01.10. 21:36

Tebe bi ja Simo posla ovde da vidis kako je crkva dobra, i to generalno dobra:
http://www.alo.rs/ljudi/23543/Silovali_ga_svestenici


registracija
11/1/10

karlovacko, 25.01.10. 23:07

konacno neko k`o ima muda reci nesto istinito.


registracija
15/11/06

rimaz, 26.01.10. 09:04

Znakovito je da to dolazi iz Poljske, a učili su nas da su tamo i bila najveća stradanja Jevreja. Istinu u povijesti je teško dokazati. Ipak, to nije tako daleka povjest gdje se pretpostavkama gradi istina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika