29.01.2010. / 13:57

Autor: Deutsche Welle

DW: Kako je kupljena Heiderova suglasnost za prodaju Hypo banke

Dosadašnja istraga protiv nekadašnjeg vodstva BayernLB-a odnosi se na sumnju kako je BayernLB prilikom kupnje austrijske banke Hypo Alpe Adria svjesno platio previsoku cijenu

Preminuli predsjednik pokrajinske vlade Jörg HaiderPreminuli predsjednik pokrajinske vlade Jörg HaiderAfera oko njemačke banke BayernLB zauzima sve veće dimenzije. Zbog sumnjivog sponzorskog ugovora državno odvjetništvo u Münchenu sada je provelo i raciju u podružnici BayernLB-a, Njemačkoj kreditnoj banci (DKB).

Državno odvjetništvo u Berlinu i Münchenu potvrdilo je u četvrtak (28.1.) navode novina "Passauer Neue Presse" prema kojima je u ponedjeljak (25.1.) provedena racija u Njemačkoj kreditnoj banci (Deutsche Kreditbank) u Berlinu. Državno odvjetništvo u Münchenu već duže vodi istragu protiv BayernLB-a zbog pronevjere. A sada je na red došao i DKB.

Upropašteno 3,7 milijardi eura novca poreznih obveznika

Prema navodima novina, državno odvjetništvo sumnja da je pokrajinska vlada u austrijskoj pokrajini Koruškoj tj. tadašnji predsjednik pokrajinske vlade Jörg Haider 2007. dao svoju suglasnost za prodaju Hypo Alpe Adria banke, u "zamjenu" za milijunski iznos u obliku sponzorstva. Navodi se kako je DKB uz znanje BayernLB-a taj novac prebacio u Korušku - službeno, za dobivanje prava na ime tamošnjeg nogometnog stadiona "Hypo Group Arena". Državno odvjetništvo u Münchenu ove navode zasad nije htjelo potvrditi, a nejasno je ostalo još i pitanje je li ova racija povezana s dosadašnjim istragama protiv BayernLB-a.

Dosadašnja istraga protiv nekadašnjeg vodstva BayernLB-a odnosi se na sumnju kako je BayernLB prilikom kupnje austrijske banke Hypo Alpe Adria svjesno platio previsoku cijenu. Ova (ne)promišljena odluka bavarske je porezne obveznike koštala 3,7 milijardi eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hypo banka je tako tijekom 64 radna dana prosječno privukla oko 920 tisuća eura dnevno te je zaključno s ožujkom imala 1,596 milijardi depozita u… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 31.01.10. 14:54

Laz! U Briselu tvrde, a Eu je zakon, koupcije u njih nema. Samo postoji u Hrvatskoj. Austrijanci i Njemci su kao "nas" Ivo, uvecan nekoliko desetina puta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika