04.02.2010. / 19:17

Autor: Hina

Slovenska vlada donijela set zakona za izlaska iz krize do 2013.

Pahor je rekao da su mjere odvažne i otvaraju mogućnost za proboj i novi gospodarski rast "na svim frontama", te da je njegova vlada odlučna u tome da one uspiju bez obzira što neće biti popularne

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada u četvrtak je prihvatila dokument o strategiji izlaska iz gospodarske krize do 2013. godine koju čini niz zakonskih prijedloga koji bi idućih godina morali potaknuti novi razvojni ciklus i omogućiti stabilizaciju javnih troškova.

"Slovenija je jedna od prvih država koje takvu strategiju donose na razini vlade, prvi paket zakona u parlament odlazi ovog mjeseca i očekujem da će biti potvrđen do kraja ovog tromjesečja", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade premijer Borut Pahor, dodavši da očekuje kako će se mjere u punoj mjeri početi ostvarivati iduće godine.

Liberalizacija tržišta rada, mirovniska i zdravstvena reforma

Riječ je o nizu teških i bolnih promjena na području liberalizacije tržišta rada, mirovinskih i zdravstvenih troškova, veće kontrole sive ekonomije i primatelja socijalnih potpora, a država ove godine racionalizacijom troškova i rada državnog aparata namjerava uštedjeti 400 milijuna eura, iznijeli su na konferenciji za novinare premijer Borut Pahor i ministar za europska pitanja i razvoj Mitja Gaspari, koji je predvodio ministarsku skupinu koja je koordinirala rad na donošenju mjera.

Gaspari je najavio da će država razmotriti prodaju nekih svojih udjela u bankama i tvrtkama u kojima ne postoji strateški interes države, ali da vlada ne može prihvatiti prijedloge oporbe da se kriza riješi općim snižavanjem poreza, kako bi se potakao gospodarski rast. Takav recept za oživljavanje gospodarstva nije uspio u gospodarstvima Europe i SAD-a u zadnjih dvadesetak godina, rekao je Gaspari, dodavši da mjere daju naglasak na stvaranje konkurentnog poslovnog okoliša i jačanje regulatornih institucija koje će to omogućiti.

Po riječima slovenskog premijera Boruta Pahora, ciljevi izlazne strategije za ovu godinu su povećanje konkurentnosti slovenskih tvrtki, ponovni umjereni rast nakon velikog pada BDP-a u prošloj godini, zaustavljanje stope nezaposlenosti na razini koja se može kontrolirati, te prvi koraci u smanjivanju naraslog deficita državnog proračuna i javnih financija.

Odbacujući kritike da njegova vlada kasni s mjerama za izlazak iz krize, te da predstavljene mjere ne donose ništa novo, Pahor je rekao da su mjere odvažne i otvaraju mogućnost za proboj i novi gospodarski rast "na svim frontama", te da je njegova vlada odlučna u tome da one uspiju bez obzira što neće biti popularne.

Smanjenje deficita

"Potrebno je prepoznavati znakove vremena. Dok se lani Europa u borbi protiv krize držala zajedno, sada nastupa vrijeme kad će svaka država nastupati za sebe. To će biti rat nacionalnih ekonomija iz kojega će kao i nakon svake recesije do sada neke izaći kao pobjednice, a neke kao gubitnice", rekao je Pahor, dodavši da više nema vremena za odgađanje nužnih mjera.

Gaspari je rekao da je vlada uvela fiskalno pravilo po kojemu idućih godina troškovi integralnog državnog proračuna neće smjeti prijeći devet milijardi eura. To znači, kako je dodao, da se stvaraju uvjeti da se deficit državnog proračuna s ovogodišnjeg, koji je planiran na razini 5,7 posto BDP-a, u 2013. godini smanji na samo 1,6 posto BDP-a, dodao je Gaspari.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika