09.02.2010. / 13:15

Autor: Hina

Hrvat u slovenskoj vladi: Ministar Žarnić tvrdi da nije hrvatski agent-spavač

Žarnić je u ispitivanju pred odborom naveo da je na očevu želju 1998. uzeo i hrvatsku domovnicu te je pojasnio da mu je majka Slovenka i da se uvijek izjašnjavao kao Slovenac. Rodio se u Ljubljani, a obitelj je jedno vrijeme, do njegove 19. godine, živjela u Zagrebu

Roko Žarnić (Foto: finance.si)Roko Žarnić (Foto: finance.si)Budući slovenski ministar za okoliš i prostor Roko Žarnić izjavio je u utorak da je lojalan Sloveniji iako je na nagovor pokojnog oca, koji je iz Makarske, uzeo i hrvatsko državljanstvo ustvrdivši da je malo prestar da bi bio hrvatski agent-spavač.

"Lojalan sam osnovnom, slovenskom državljanstvu, a za ulogu agenta-spavača sam prestar", rekao je 60-godišnji profesor na ljubljanskom Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju, inače stručnjak za čvrstoću građevinskih materijala, predstavljajujući se parlamentarnom odboru za okoliš.

Jelinčićeve ludorije

Njegovu kandidaturu na mjesto upražnjeno iznuđenom ostavkom ranijeg ministra Karla Erjavca prihvatili su premijer Borut Pahor i većina stranaka, pa bi trebao prisegnuti u parlamentu krajem tjedna, ali su se u međuvremenu pojavile kritike na račun njegove zavičajne i etničke pripadnosti.

"Žarnića nećemo podržati jer je Hrvat, o čemu svjedoče njegovo ime i prezime. Još nam samo to treba da nam se u vladu infiltriraju Hrvati", rekao je predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič nakon što je Pahor prihvatio njegovu kandidaturu.

Zato je budući ministar članovima odbora uz svoje stručne i političke kvalifikacije morao pojasniti i svoje etničko zaleđe, dodavši u šali da je prestar za agenta-spavača koji bi se infiltrirao u Pahorovu vladu i štetio nacionalnim interesima Slovenije, za što ga Jelinčič sumnjiči.

Od 1998. i hrvatski državljanin

Žarnić je u ispitivanju pred odborom naveo da je na očevu želju 1998. uzeo i hrvatsku domovnicu te je pojasnio da mu je majka Slovenka i da se uvijek izjašnjavao kao Slovenac. Rodio se u Ljubljani, a obitelj je jedno vrijeme, do njegove 19. godine, živjela u Zagrebu, no od 1969. stalno su se preselili u Ljubljanu.

Većina političkih stranaka promptno je osudila Jelinčičev najnoviji "šovinistički istup".

Da "sumnjivo" nacionalno podrijetlo koje se reflektira u imenu ili prezimenu tradicionalno igra ulogu hendikepa u slovenskoj politici bez obzira na ideološki svjetonazor na svojoj je koži osjetio i sam Jelinčič, kojega liberalni tisak u konfliktnim situacijama zna nazvati "Hrvatom" ili "Bosancem", s pretpostavkom da nekorektan i uvredljiv politički govor nije karakterističan za "prave" Slovence.

Tjednik "Mladina" devedesetih je godina napadao Jelinčiča šaljivom parolom "Svaka generacija - nova nacija", tvrdeći da su njegovi preci mijenjali etničku pripadnost istim smjerom kojim su se se selili prema zapadu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika