01.02.2010. / 15:23

Autor: Nacionalova redakcija

Zagreb Dox: Od ideologije mržnje do samoubojstva izgladnjivanjem

Festival će se ove godine održati na novoj lokaciji , u Movieplexu u centru Kaptol, a u 8 dana bit će prikazano 140 dokumentarnih filmova. uz programe kao što su "Glazbeni Globus, "Happy Dox", "Kontroverzni Dox" ove godine uveden je i novi službeni program "Stanje stvari"

Nenad PuhovskiNenad PuhovskiU Zagrebu će se od 28. veljače do 7. ožujka održati šesti ZagrebDox. Festival će se ove godine održati na novoj lokaciji , u Movieplexu u centru Kaptol, a u 8 dana bit će prikazano 140 dokumentarnih filmova. uz programe kao što su "Glazbeni Globus, "Happy Dox", "Kontroverzni Dox" ove godine uveden je i novi službeni program "Stanje stvari" na kojem će se prikazivati filmovi o posljedicama neoliberalizma. Održat će se i niz popratnih programa kao što je "Suvremeni njemački dox", "Hrvatski autoDox", retrospektiva filmova Ante Babaje, Y(o)u nostalgija, "Factumentarci", i dokumentarci studenata Akademije dramskih umjetnosti.

U kod publike rado gledanom programu "Kontrovorzni Dox" bit će prikazan američki film "Anatomija mržnje: dijalog za nadu" koji na neouobičajen način tematizira ideologije mržnje. U međunarodnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi koji su pobijedili na relevantnim svjetskim festivalima poput filma "Zadnji vlak" kineskog autora Lixina Fana o surovom životu kineskih migranata. U Kini se događaju najveće migracije na svijetu, film prikazuje život para koji su jedni od milijuna radnika što žive u tvorničkim gradovima na jugu zemlje i samo jednom na godinu, za kinesku Novu godinu odlaze u mjesta u kojima "žive".

Švicarski film "Zvuk insekata - bilješke o mumiji", dobio je nagradu Europske filmske akademije, a donosi priču o čovjeku koji je izvršio samoubojstvo izgladnjivanjem. Film prikazuje nevjerojatnu priču o tome kako je lovac otkrio mumificirani leš četrdesetogodišnjaka u jednom zabačenom mjestu. Iscrpne zabilješke koje je vodio pronađeni muškarac dok je bio živ otkrivaju da je počinio samoubojstvo izgladnjivanjem. U regionalnoj konkurenciji bit će prikazana 24 filma, a jedan od njih je film "Selo bez žena" Srđana Šarenca, o tri brata koja bi se željela oženiti.

Vezane vijesti

'Nije ti život pjesma Havaja' od 15. ožujka u kinu Europa

'Nije ti život pjesma Havaja' od 15. ožujka u kinu Europa

Dokumentarni film "Nije ti život pjesma Havaja" redateljice Dane Budisavljević, koji je na nedavno održanom ZagrebDoxu nagrađen specijalnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika