16.02.2010. / 12:20

Autor: Martina Čizmić

Afera u eparhiji Raškoj: Srpski popovi krali novac za gladne na Kosovu

Suradnici vladike Artemija koristili su novac namjenjen pučkim kuhinjama na Kosovu kako bi živjeli u luksuzu i plaćali si mirovinsko osiguranje

Vladika ArtemijeVladika ArtemijeGotovo nevjerojatno zvuči vijest koja dolazi iz Srbije, a prema kojoj su pravoslavni svećenici doslovce ukrali novac koji je humanitarnom akcijom prikupljen za gladne na Kosovu i Metohiji.

Kako piše Blic, policija je započela istragu nakon što im je Srpska pravoslavna crkva proslijedila sve dokumente. Prema tim dokumentima, novac koji je prikupljen za pučke kuhinje na Kosovu i Metohiji, odlazio je na privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko najbližih suradnika vladike Artemija. Za zlouporabu položaja i krađu policija tereti monaha Simeona Vilovskog, njegovog brata Vladimira Vilovskog, njegovog kuma Predraga Subotičkog te Gordanu Marković, bivšu direktoricu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Popovi po Kosovu vozili luksuzne automobile

Većina novca, piše Blic, otišla je u ured za baštinu Raško-prizrenske eparhije, koji je taj novac trebao iskoristiti za zaštitu baštine, a samo je izdao nekoliko pamfleta. Za Ured je plaćana najamnina od 900 eura mjesečno, a i sav namještaj kupljen je novcem iz humanitarne akcije.

Policija sumnja da su osumnjičeni potrošili više od milijun i pol dinara (više od 100 tisuća kuna) na uplaćivanje mirovinskog i invalidskog osiguranja. Uz to sve svoje račune plaćali su od 'novca za gladne', a kupovali su se i luksuzni automobili koje su osumnjičeni vozili.

Samo tijekom 2009. godine, sa računa za pučke kuhinje uzeto je oko dva milijuna dinara.

U SPC-u odlučni su da brzim djelovanjem spase eparhiju i ekonomski i duhovno. Glavni prioriteti koje su si postavili vladike je vraćanje dostojanstva eparhiji i jačanje svečenstva.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika