17.02.2010. / 12:01

Autor: Nacionalova redakcija

'Rat protiv narko mafije za konačni cilj ima micanje Đukanovića'

'Danas, iza akcije na Šariće, a pitanje je vremena kada će biti sprovedena i protiv njihovih pokrovitelja, stoji SAD, njene specijalizirane službe, ured za borbu protiv organiziranog kriminala na Balkanu, koja koordinira aktivnosti Beograda, Zagreba, Rima i drugih važnih centara za obuzdavanje moći Mila Đukanovića', stoji u Akteru.

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićIza policijske akcije protiv srpskog narkobossa Darka Šarića i njegovih suradnika, koji se terete za šverc dvije tone kokaina presretenog u Urugvaju, stoji SAD i njene specijalizirane tajne službe, čiji je konačni cilj obuzdavanje moći crnogorskog premijera Mila Đukanovića, zaključak je teksta u posljednjem izdanju srpskog političkog lista Akter. Prema pisanju Akterovog novinara Tihomira Trišića, slučaj rekordne zaplijene kokaina samo je mali dio organiziranog kriminala u Crnoj Gori, jer taj kriminal ima 'institucijalno uporište', odnosno zaštitu političke nomenklature aktualnog premijera Mila Đukanovića, i Brana Mićunovića, kontroverznog poduzetnika iz Crne Gore, kojeg talijansko tužiteljstvo spominje u optužnici za šverc cigareta tijekom 90-ih.

"Dotična gospoda su uživala, i sad uživaju, zaštitu crnogorske države i njenog dvadesetogodišnjeg vladara Mila Đukanovića. Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kaže da će davanje državljanstva Darku Šariću od strane MUP-a Crne Gore, a time i formalno-pravne nemogućnosti da bude izručen Srbiji, svima jasno dati do znanja da je Milo Đukanović njegov pokrovitelj i zaštitnik. Ne znam kome su takve izjave upućene, ako ne samo srpskoj raji, jer dobro znam da i Ivica, a i Milo, znaju gde su Šarići i tko ih osigurava. Oni su u Crnoj Gori i uživaju zaštitu te države i njene tajne službe ANB, i nije tajna da im tu zaštitu, prije svega, omogućuje njihov veliki novac i blagonaklonost Brana Mićunovića i Mila Đukanovića, dvojice koji gospodare Crnom Gorom više od desetljeća. Jedan vlada podzemljem, jedan državnim aparatom. U dvojcu, oni su godinama predstavljali opasan i moćan „ubilački" sistem, koji je daleko nadilazio veličinu, ekonomsku snagu i bitnost crnogorske države", piše Akter.

'Đukanović nadrastao ulogu satelita'

Đukanović je prema mišljenju ovog lista nadrastao ulogu političkog faktora koji je sudjelovao u rušenju režima Slobodana Miloševića, zbog čega je bio pod protektoratom SAD-a, pa ga se, tvrdi Akter, sada State Department želi 'riješiti'.

"Taj dvojac, koji je izrastao u opasne 'gromade' u doba međunarodnog šverca cigareta, koji se odvijao devedestih kroz Crnu Goru uz blagoslov Amerike i njene CIA-e, koja je takvu aktivnost odobravala kao kompenzaciju za angažman Mila Đukanovića u suprotstavljanju Slobodanu Miloševiću i razgradnji SRJ. Po tom procesu i obavljenom zadatku nastupilo je novo doba, s jedne strane CIA je shvatila da su joj sateliti izrasli u ozbiljne igrače, koje je sve teže kontrolirati, a Đukanović je obustavom uloge specijalnog igrača za ovladavanjem Miloševića i Srbije ostao uskraćen za milijunske prihode na koje su Crna Gora i njeni donovi već navikli. Slijedi etapa u kojoj više nema Miloševića, ali je odnos prema Srbiji i dalje subverzivan i tu subverzivnost, naravno, uvek financira sama Srbija, njeni građani, država. Bilo da je riječ o duhanu ili kokainu, sve kreće iz Podgorice i sve plaća Beograd, tj. građani Srbije, i potom se tim, nekad krvavim i prljavim, novcem kupuju njive, hoteli, kuće, firme, političari i činovnici, koji Srbiju pretvaraju u taoca Crne Gore, one podzemne", stoji u u Akteru, gdje se navodi da je 'organizirani kriminal postao ekonomska doktrina Crne Gore'.

Razbijanje kriminala u C.G. do kraja godine

"Danas, iza akcije na Šariće, a pitanje je vremena kada će biti sprovedena i protiv njihovih pokrovitelja, stoji SAD, njene specijalizirane službe, ured za borbu protiv organiziranog kriminala na Balkanu, koja koordinira aktivnosti Beograda, Zagreba, Rima i drugih važnih centara za obuzdavanje moći Mila Đukanovića. Iznutra u Crnoj Gori organizirani su Nebojša Medojević i medijski trio „Monitor", „Vesti" i „Dan", uz vanjsku aktivnost Ratka Kneževića. Oni „drmaju" režim i, po svemu sudeći će ga rastresti snažnije nego bila koja crnogorska opozicija za sve ove godine. I na kraju, proces suđenja za Pukanićevo ubojstvo, kao i suđenje Canetu Subotiću za šverc duhana, kao i procesuiranje Šarića i nedavno uhićenje u Italiji brata Brane Mićunovića nose neku poruku Milu Đukanoviću. Nije pitanje hoće li se ograničiti moć crnogorskog organiziranog kriminala, već kada će se to završiti, najvjerojatnije još u toku ove godine", piše Akter.

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika