18.02.2010. / 08:31

Autor: Martina Čizmić

Povratak na mjesto nesreće: Nastavlja se potraga za Air Franceovim zrakoplovom

Prema nekim procjenama potraga bi mogla trajati i do mjesec dana i stajati više od 10 milijuna eura, a financirati će ju Air France i Airbus

Stotine obitelji još uvijek ne znaju što se dogodilo sa njihovim najmilijimaStotine obitelji još uvijek ne znaju što se dogodilo sa njihovim najmilijima"Sredinom ožujka započeti će jedna od najkompleksnijih potraga pod morem", rekao je šef francuske agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća Jean-Paul Troadec za agenciju AP.

Troadec je najavio nastavak potrage za olupinom zrakoplova Air Francea koji je na letu AF447 iz Rio de Janeira za Pariz nestao u moru nedaleko brazilske obale 1. lipnja prošle godine. U to je nesreći poginulo svih 228 putnika i članova posade.

Cilj - pronaći olupinu i crne kutije

Iako je tijekom akcije potrage i spašavanja koja je trajala nekoliko tjedana nakon nesreće iz mora izvučeno 51 tijelo i dio zrakoplova, velik dio nikad nije pronađen. Također, nikada nisu pronađene ni dvije crne kutije koje skrivaju pravi razlog nesreće.

Podsjetimo, Air Franceov Airbus krenuo je iz Rio de Janeira prema Parizu u noći na 1. lipnja te nakon otprilike sat vremena leta nestao s radara. Odmah su upućene spasilačke ekipe koje su uz pomoć radara locirale mjesto pada zrakoplova, no nije bilo preživjelih. Nagađalo se da se možda radi o terorističkom napadu, pa ona i pogreškama pilota, da bi na kraju većina stručnjaka ipak svoj glas dala kombinaciji zakazivanja elektronike i lošeg vremena.

Troadec je istaknuo kako će u potrazi sudjelovati dva norveška i jedan američki brod koji će sa sonarima i robotima pokušati locirati ostatke zrakoplova, a onda i crne kutije.

"Prvo moramo pronaći stog sijena, a tek onda možemo tražiti iglu", rekao je Troadec.

Prema nekim procjenama potraga bi mogla trajati i do mjesec dana i stajati više od 10 milijuna eura, a financirati će ju Air France i Airbus.

Vezane vijesti

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Dva privatna zrakoplova sudarila su se u nedjelju iznad kanadske pokrajine Saskatchewana, pri čemu je poginulo svih pet osoba u objema letjelicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika