18.02.2010. / 14:51

Autor: Nacionalova redakcija

GDi rješenja na Mobile World Congress konferenciji u Barceloni

GDi Gisdata i partneri predstavili lokacijske tehnologije i njihovu praktičnu upotrebu u proizvodima i uslugama za mobilne operatore te privatne i poslovne korisnike

Boran LončarićBoran LončarićGDi Gisdata, jedna od vodećih specijaliziranih tehnoloških tvrtki u regiji te najveća tvrtka za geoinformatiku i specijalizirana telekom IT rješenja na području srednje i jugoistočne Europe, već sedmu godinu zaredom sudjeluje na GSMA Mobile World kongresu, najvećem svjetskom događaju posvećenom mobilnim telekomunikacijama i pratećim industrijama.

Nastavljajući se na prošlogodišnji događaj, na kojem je GDi po prvi puta predstavio obitelji vlastitog software proizvoda - infrastrukturu za pružanje lokacijskih usluga (Location Based Services Engine – LBSE), ove su godine u suradnji s partnerskim tvrtkama prikazana konkretna rješenja i usluge koje se koriste navedenom infrastrukturom – LBSE.people, LBSE.hunt, LBSE.game i LBSE.info. Riječ je o nizu aplikacija koje u suradnji s pratećom uslugom mobilnih operatora osiguravaju dodanu vrijednost kako za privatne tako i za profesionalne korporativne korisnike.

Pomoću GDi LBSE.infoa do skrivenog blaga

Privatni korisnici primjerice, korištenjem GDi LBSE.info usluge mogu jednostavno pozvati kontekstne informacije o lokalitetu na kojem se korisnik trenutačno nalazi, dobivajući uvid o objektima te dostupnosti okolnih potrošačkih ili poslovnih usluga. Usluga GDi LBSE.game osigurava neophodne pretpostavke za postavljanje i izvršavanje sve popularnijih praktičnih igara koje se temelje na praćenju geografske lokacije korisnika/mobilnog uređaja. U takvim je igrama potrebno ostvariti zadani cilj u određenom stvarnom prostoru – primjerice gradu, dijelu grada ili kvarta. Aplikacija GDi LBSE.people omogućava grupi korisnika, npr. „klapi prijatelja“ da međusobno komuniciraju svoje lokacije i koliko su blizu ili daleko jedan od drugoga. GDi LBSE.hunt omogućava traženje lokacija nekog „skrivenog predmeta“ što je vrlo česta društvena grupna igra za grupe koreliranih korisnika, ili korisnika koji se međusobno natječu.

Profesionalni korisnici korištenjem lokacijskih usluga mogu ostvariti znatno povećanje učinkovitosti poslovanja ili izvođenja operacija, obzirom da takvi sustavi omogućuju podešavanja korištenja ljudstva i resursa „u hodu“. Logistički odjeli komercijalnih tvrtki i voditelji voznih parkova i „terenskih operacija“ učinkovitim korištenjem GDi LBSE.fleet mobilnih lokacijskih usluga mogu ostvariti veću učinkovitost rada, što se u konačnici očituje u smanjenim troškovima poslovanja. Rješenje je također posebno popularno u vidu usluge mobilnog operatera za srednje i manje rastuće tvrtke koje žele uvijek poslovati maksimalno učinkovito. Veće organizacije mog koristiti GDi LBSE.fleet u obliku „hosted“ usluge kod mobilnog operatera – jednako kao manje ili srednje tvrtke – ili pak instalirati GDi LBSE.fleet softver u vlastitu IT infrastrukturu. Prednosti takvog rješenja se posebice ističu u javnim službama poput policije, vatrogastva, hitne pomoći i službe spašavanja, gdje saznanje o trenutačnoj lokaciji vozila i timova te njihovo učinkovito raspoređivanje može spasiti živote.

Softverska rješenja za profesionalne i privatne korisnike

Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDi Gisdata Grupe, osvrćući se na dugogodišnju tradiciju u sudjelovanju na najvećoj svjetskoj konferenciji industrije mobilnih komunikacije „Mobile World Congress“ koju posjećuje po 50,000 stručnjaka u Barceloni, istaknuo je kako će u nadolazećem razdoblju dodatno pojačati naglasak na pružanje rješenja i usluga u komunikacijskoj industriji.

„Uz izlazak na globalno tržište pod našom proširenom tržišnom markom GDi za Gisdata international, posebnu ćemo pozornost obratiti na pružanje softverskih rješenja za profesionalne i privatne korisnike u specijalističkom području telekom industrije i zajednice telekom operatora. Baš smo stoga uz GDi Gisdatu osnovali i posebnu tvrtku-kćer – GDi Systems – kojom na globalnom tržištu fokusirano djelujemo u telekom industriji“, napomenuo je Lončarić.

Vezane vijesti

Najbolji s Mobile Mondaya odlaze na MWC u Barcelonu

Najbolji s Mobile Mondaya odlaze na MWC u Barcelonu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan je deseti po redu Mobile Monday Croatia. Suorganizator je Udruženje za informacijske tehnologije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika