24.02.2010. / 10:28

Autor: Nacionalova redakcija

Borac do kraja: Kubanski politički disident umro nakon 85 dana štrajka glađu

"Uspjeli su u svojim namjerama, uspjeli su okončati život jednom borcu za ljudska prava," izjavila je za El Nuevo Herald u Miamiju njegova majka Reina Luisa Tamayo

Orlando Zapata Tamayo, i novinar Carlos Serpa prije Zapatina uhićenja 2003. (Facebook)Orlando Zapata Tamayo, i novinar Carlos Serpa prije Zapatina uhićenja 2003. (Facebook)Kubanski politički disident Orlando Zapata umro je u bolnici u Havani nakon 85 dana štrajka glađu koji je započeo u znak prosvjeda protiv loših uvjeta u kubanskim zatvorima, objavilo je Kubansko povjerenstvo za ljudska prava i nacionalno pomirenje.

"To je tragedija bez presedana", rekao je glasnogovornik skupine za potporu političkim zatvorenicima koju kubanska vlada smatra ilegalnom, Elizardo Sanchez.

Kuba ubila Zapatera?

U nevladinoj organizaciji Amnesty International Zapatu užasnuti su što je jedan politički zatvorenik umro od posljedica štrajka glađu nakon više desteljeća.

Zapata je nakon naglog pogoršanja zdravstvenosg stanja prebačen iz klinike za zatvorenike u bolnicu Hermanos Ameijeiras u centru kubanskog glavnog grada Havane gdje je preminuo jučer u kasno poslijepodne, izjavio je neimenovani djelatnik te bolnice.

Majka zatočenika Reina Luisa Tamayo čiji intervju su objavile radio postaje na jugu Floride kubanske vlasti optužuje za ubojstvo sina.

"Uspjeli su u svojim namjerama, uspjeli su okončati život jednom borcu za ljudska prava," izjavila je za El Nuevo Herald u Miamiju.

Zapata je zatočen zbog nepoštivanja vlasti 2003. za vrijeme Crnog proljeća i osuđen na tri godine zatvora. Kazna mu je podužena na 25 godian zbog političkog aktivizma iza rešetaka.

Montirani proces

Osim Zapate još 70 nezavisnih novinara, političara opozicije, boraca za ljudska prava i pripadnika sindikata kubanska je policija u sinkroniziranoj akciji u zoru 18. ožujka 2003. odvela iz kuća na ispitivanje pod optužbom za protudržavno djelovanje. Pri tome su im zapljenjena računala, pisaće mašine, faksevi fotografije i sav pisani materijal.

U onome što međunarodni aktivisti nazivaju montiranom procesu osuđeno je na zatvorske kazne imeđu šest i 30 godina a samo 5 ih je pušteno. Dobili su zbog toga naziv satvorenici savjesti a udruga Dame u bijelom već godinama radi na njihovoj amnestiji.

"On nije bio ubojica. On nije bio lopov. Nije bio silovatelj. On je jednostavno bio mladi čovjek koji je želio bolju budućnost za Kubu," rekla je Laura Pollan, jedna od članica udruge.

Vezane vijesti

Novinari diljem svijeta izloženi nasilju i ubojstvima

Novinari diljem svijeta izloženi nasilju i ubojstvima

Novinari različitih medija diljem svijeta izloženi su uznemiravanju, napadima, nepravičnim uhićenjima, a neki su i ubijeni obavljajući svoj posao,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika