27.12.2011. / 12:15

Autor: Nacional.hr

Miljenić odbio komentirati navodne Šeksove zločine

"Ukoliko u kratkom roku Hrvatska ne riješi sve te probleme ostat će pitanje je li ispunila obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uvjete za članstvo u EU", piše u priopćenju Amnesty Internationala

Orsat Miljenić (Vlada.hr)Orsat Miljenić (Vlada.hr)Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je za Novi list kako ne može niti želi komentirati konkretne slučajeve ratnih zločine, a time i izvješće Amnesty Internationala u kojem je spomenut potpredsjednik HDZ-a, Vladimir Šeks.

"Osigurat ćemo zakonske i financijske uvjete da se izbjegne bilo kakva diskriminacija i da se priča oko procesuiranja ratnih zločina uspješno završi", rekao je Miljenić

Ravnateljica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju, Nicola Duckworth upozorila je izvješćem novu Vladu da 'pod hitno istraži neke visoke državne i vojne dužnosnike zbog sumnje da su počinili ratni zločin'. "Time bi ispravili pogreške koje su činile prijašnje Vlade, koje su, zbog svoje pasivnosti, žrtvama zločina i njihovim obiteljima uskratile pravo na istinu, pravdu i odštetu", piše u izvješću organizacije.

Hrvatskoj vladi se prijeti kako članstvo u EU dolazi pod upitnik u slučaju ne pokretanja istrage. "Pozivamo Vladu da odredi dovoljna sredstva i zakonski okvir za istrage, osigura brzu, temeljitu i nepristranu istragu, učinkovitu zaštitu svjedoka, te da osigura preživjelim žrtvama silovanja počinjenih tijekom rata zadovoljenje pravde, ali i da dobiju potrebnu psihološku i ekonomsku pomoć. Ukoliko u kratkom roku Hrvatska ne riješi sve te probleme ostat će pitanje je li ispunila obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uvjete za članstvo u EU", piše u priopćenju Amnesty Internationala.

Ministar pravosuđa je najavio kako će Vlada 'stvoriti sve potrebne uvjete za procesuiranje svih zločina bez obzira na to tko je počinitelj, a tko je žrtva'. "Osigurat ćemo takve uvjete da se izbjegne bilo kakva diskriminacija po bilo kojoj osnovi. Stvorit ćemo sve potrebne uvjete, zakonske i financijske da se priča oko procesuiranja ratnih zločina uspješno završi. Međutim, konkretne slučajeve ne mogu komentirati jer njihovo procesuiranje ne spada u mandat i djelokrug Vlade", kazao je Miljenić.

Podsjetimo kako se o Šeksovoj, zapovjednoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu, a spominjao se i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo o čijoj se odgovornosti u akciji Medački džep isto raspravljalo u javnosti. Organizacija za ljudska prava Amnesty International spomenula je Šeksa u izvješću točno prije godinu dana zbog navodnih stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije, kad je on bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju od lipnja do rujna 1991. godine. Šeks je u to vrijeme izjavio za HTV kako je odmah nakon što je čuo da je podignuta kaznena prijava 'Inicijative mladih za ljudska prava' protiv njega, pitao DORH o čemu je tu riječ.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.12.11. 13:04

Prema općenitoj opservaciji: ako se časnik pod čijim se zapovjedništvom dogodio neki zločin naknadno ne pobrine dovoljno da počinitelji budu kažnjeni, iz same te činjenice nikako ne slijedi da je on htio da se taj zločin dogodi, a niti da ga je omogućio ili na neki način odobrio. On može eventualno odgovarati za to što nitko nije bio kažnjen, аli nikako ne može, isključivo na toj osnovi, biti smatran imalo odgovornim za SAM TAJ ZLOČIN.

Međutim, institut zapovjedne odgovornosti prema kojemu sudi Haški sud nametnuo je do sad nedoživljenu širinu shvaćanja zapovjedne odgovornosti, a nas se u proteklih godina od strane dežurnih higijeničara hrvatske svakodnevice uvjeravalo da se zločin mora individualizirati (?).

Individualizacija nas je dovela do jedne nepravomoćne presude za udruženi zločinački poduhvat a prijeti i druga u slučaju BiH šestorke!

Zanimljivo da se general poslije bitke izvjesni Šprajc djevojačko Jovanović, nije sjetio upitati za udruženi zločinački poduhvat u razaranjima Vukovara i klanju na Ovčari i Veleprometu! Možda i ne čudi jer je on prvenstveno bio zaokupljen izdajničkim namjerama Tuđmana pa mu je pažnja nepovratno skrenuta i jednosmjernu namjernu manipulacijsku cestu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika