26.02.2010. / 10:31

Autor: Nacionalova redakcija

Video: Gaddafi pozvao na džihad protiv Švicarske

Švicarska neutralnost dovedena je u pitanjem najnovijim incidentom svjetske diplomacije. "Svaki Musliman diljem svijeta koji radi sa Švicarskom je Muhamedov i Alahov a time i naš protivnik, " upozorio je libijski šef države Gaddafi.

Pukovnik Muammar Gaddafi Pukovnik Muammar Gaddafi Libijski šef države Muammar Gaddafi pozvao je na džihad protiv Švicarske zbog diplomatske afere koja je kulminirala zabranom ulaska Gaddafija i njegove obitelji u Švicarsku.

Pukovnik Gaddafi, uzvratio je istom mjerom ukidanjem viza građanima unutar schengenske zone što je osudila Europska komisija. Negoduje zbog "jednostrane i neodgovarajuće odluke Libije te naroda koji su njome povrijeđeni" ali je odlučila pričekati s "odgovarajućom reakcijom", prenosi BBC.

Libija se na suspenziju viznog režima odlučila nakon što su se 188 visokopozicioniranih Libijaca osim na crnoj listi našli i na listi zabrane ulaska u Švicarsku. Dodatno pogoršanje uslijedilo je nakon švicarske zabrane gradnje dvaju minareta na što je pukovnik Gaddafi odgovorio pozivom na bojkot države.

Švicarski ministar vanjskoh poslova odbio je komentirati libijski poziv u "sveti rat" koji je Gaddafi objavio u govoru prilikom obilježavanja rođendana proroka Muhameda.

"Krenimo u džihad protiv Švicarske, cionizma i strane agresije, " rekao je libijski vođa.

"Svaki Musliman diljem svijeta koji radi sa Švicarskom je Muhamedov i Alahov a time i naš protivnik, " upozorio je Gaddafi.

Diplomatske tenzije traju od 2008. kada je Gaddafijev sin Hannibal sa ženom uhićen u Ženevi pod optužbom zlostavljanja hotelskog osoblja.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika