26.02.2010. / 12:37

Autor: Nacionalova redakcija

Bugarska objavila rat organiziranom kriminalu

"Svatko mora tražiti pravdu za sebe jer su do sada državne institucije štitile kriminal. Bugarska je bila pod kontrolom mafije. Uistinu se nadam da će se tome stati nakraj," izjavila je supruga ubijenog tužitelja nakon presude u svoju korist.

Bugarski premijer Bojko BorisovBugarski premijer Bojko BorisovNova vlada Bugarske poduzet će prve korake kako bi se krenulo u razotrivanje organiziranog kriminala i korupcije. Pritisnuti presudama Europskog suda pravde u Strasbourgu prisiljeni su riješiti slučajeve preko 150 ubojstava mafije.

Prošlog mjeseca je ubijen radijski novinar u centru Sofije na već prepoznatljiv način karakterističan za atentatore najjačeg bugarskog mafijaškog klana. Poznati novinar hvalio se informacijama koje je prikupio o šefovima podzemlja što je rezultiralo likvidacijom i očitim uvidom u crno stanje države koja je 2007. postala članicom Europske unije.

Ubojstvo tužitelja

Nakon ubojstva višeg tužitelja Palače pravde, njegova supruga Nanka Koleva, također tužiteljica, pokrenula je parnicu protiv Bugarske na Europskom sudu pravde u Strasbourgu. Presuda u njezinu korist je stigla krajem godine nakon punih devet godina od tragičnog ubojstava. Sud je u potpunosti prihvatio dokaze koji pokazuju da je istraga nije bila nezavisna i učinkovita.

Istragu je naime kontrolirao glavni tužitelj, čovjek kojeg je Nikolaj Kolev javno optužio za niz kriminalnih radnji te ga pokojnikova supruga smatra povezanim s ubojstvom. Policija uhitila osumnjičene kao u mnogo slučajeva prije ali na sudu protiv njih nikad nije izrečena kaznena presuda.

Uhićen jedan od šefova mafije

"Svatko mora tražiti pravdu za sebe jer su do sada državne institucije štitile kriminal. Bugarska je bila pod kontrolom mafije. Uistinu se nadam da će se tome stati nakraj, "za BBC je rekla Koleva.

Policija je otvorila slučaj a ministar unutarnjih poslova je obajvio rat organiziranom kriminalu. Prošli tjedan je u prvoj akciji nove vlade antiteroristička policija upala u domove, kafiće i egzotične klubove i uhitila 14 članova kriminalnih bandi. Optuženi su za trgovanje ljudima, pranje novca, utaje poreza i ucjenjivanje.

Jedan od optuženih, Aleksej Petrov poznatiji pod imenom "Traktor" utjelovljenje je mračne bugarske tranzicije.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika