01.03.2010. / 17:27

Autor: Hina

ETA širi mrežu: Uz potporu Venezuele planirali atentat kolumbijskog predsjednika

Operativci ETA-e i Farca radili su na atentatima kolumbijskih predsjednika, a španjolski sud ima dokaze da je gerilski pokret indirektno pomagao i sam Hugo Chavez, predsjednik Venezuele zbog neodobravanja kolumbijske politike prema SAD-u.

Alvaro UribeAlvaro UribeŠpanjolski sud optužio je u ponedjeljak ukupno 13 terorista iz Kolumbije i Baskije za planiranje umorstava kolumbijskih političara, među kojima i kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea dok su boravili u Španjolskoj, a uz potporu venezuelske vlade.

Sudac Eloy Velasco optužio je sedam članova marksističkog pokreta FARC (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) i šestoricu članova baskijske separatističke organizacije ETA-e. Tereti ih za planiranje napada na visoke kolumbijske političare, među kojima su predsjednik Alvaro Uribe i njegov prethodnik Andres Pastrana.

ETA je FARC-u trebala pomoći da izvedu atentate na kolumbijske političare dok su boravili u Španjolskoj u zamjenu za to što je FARC njihove gerilce uvježbavao u rukovanju eksplozivom i vođenju urbanoga gerilskog rata, piše dpa.

FARC je tako zatražio od ETA-e pomoć u lociranju predsjednika Pastrane tijekom posjeta Španjolskoj.

Upleten i Chávez

Gerilce je podupirala venezuelska vlada, o čemu postoje dokazi, piše agencija AFP i navodi da je Arturo Cubillas Fontan, član ETA-e, bio 2005. imenovan na odgovornu dužnost u venezuelskom ministarstvu poljoprivrede. Cubillas Fontan bio je oženjen Venezuleankom koja je također radila u vladi, a istodobno je koordinirao suradnju FARC-a i ETA-e u tom dijelu Latinske Amerike.

Španjolski sud informacije je prikupio uvidom u elektroničku poštu drugog čovjeka FARC-a Raula Reyesa, kojega su 2008. ubili kolumbijski vojnici.

Pitanje statusa predsjednika Uribea zapečatio je kolumbijski ustavni sud odbacivši referendum koji bi sadašnjem predsjedniku omogućio borbu za treći mandat. Nakon presude, bivši ministar obrane Juan Manuel Santos potvrdio je predsjedničku kandidaturu. Uribe je kao glavni saveznik SAD u Latinskoj Americi svojoj zemlji osigurao milijunsku novčanu potporu za borbu proti narko kartela i napada Farca. Suradnja sa SAD-om rezultirala je neskrivenim neodobravanjem Huga Cháveza kojeg španjolski sud direktno sumnjiči za suradnju s terorističkim organizacijama ETA-om i Farcom u smjenjivanju kolumbijskog predsjednika.

Vezane vijesti

Hugo Chavez na novoj rundi zračenja na Kubi

Hugo Chavez na novoj rundi zračenja na Kubi

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez je subotu otputovao na Kubu na treću rundu terapije svog zloćudnog oboljenja zračenjem, objavila je državna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika