02.03.2010. / 15:35

Autor: Nacionalova redakcija

Državni inspektorat dobio sredstvo za borbu protiv piratskog softvera

Nakon donacije programa INSPEKTOR, tvrtka INsig2 nastaviti će sa edukacijom gospodarskih inspektora

Marjan Biškić, Goran Oparnica, Kruno Kovačević, Vedrana CetinaMarjan Biškić, Goran Oparnica, Kruno Kovačević, Vedrana CetinaMr. sc. Kruno Kovačević, glavni inspektor Državnog inspektorata i dipl. ing. Goran Oparnica, direktor tvrtke INsig2, regionalnog lidera u isporuci rješenja integrirane korporativne sigurnosti, na današnjoj konferenciji za medije potpisali su ugovor o donaciji softvera za računalnu forenziku INSPEKTOR te izvršili njegovu primopredaju. Ugovor o donaciji obuhvaća i edukaciju gospodarskih inspektora o korištenju softvera INSPEKTOR.

INSPEKTOR je softver za računalnu forenziku u potpunosti razvijen od strane stručnjaka tvrtke INsig2, a riječ je o sofisticiranom softverskom alatu koji će gospodarskim inspektorima DIRH-a pomoći pri inspekcijskim nadzorima koje svakodnevno vrše nad poslovnim subjektima diljem Hrvatske. Nakon što je pokrenut, softverski alat INSPEKTOR pregledava računalo i utvrđuje točan popis softvera instaliranog na računalo. Po utvrđenom popisu, inspektor može pregledati dokumentaciju te utvrditi moguće prekršaje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Zaštititi autorska prava na računalnim programima

„Cilj Državnog inspektorata jest stalnim pojačanim nadzorima smanjiti broj aktivnosti koje se smatraju nezakonitima," ističe mr. sc. Kruno Kovačević te dodaje kako će računalno-forenzičko rješenje INSPEKTOR gospodarskim inspektorima Državnog inspektorata omogućiti znatno brži, lakši i učinkovitiji rad, a time doprinijeti još većoj zaštiti autorskih prava na računalnim programima.

Pojačanim nadzorima Državnog inspektorata, smanjit će se broj računalnih programa koji se distribuiraju ili posjeduju u komercijalne svrhe, a nemaju odobrenje nositelja prava. Na taj će se način smanjiti i siva ekonomija u tom području nadzora, napominju u DIRH-u.

„Donacija softvera INSPEKTOR Državnom inspektoratu samo je jedan od primjera kako računalna forenzika može biti od koristi današnjem društvu. Prikupljanje, zaštita i analiza dokaza u digitalnom obliku temelji su računalne forenzike," rekao je Goran Oparnica, direktor tvrtke INsig2 te dodao: „Kao regionalni lider u području računalne forenzike, spremni smo na suradnju i s ostalim državnim tijelima i izvršnim organima."
Nakon donacije računalno forenzičkog rješenja INSPEKTOR, INsig2 kreće sa kontinuiranom edukacijom gospodarskih inspektora diljem Hrvatske.

Vezane vijesti

Dioki na sud, Konzum Liniću

Dioki na sud, Konzum Liniću

Državni inspektorat objavio je rezultate inspekcijskog nadzora kod Diokija i Konzuma vezano za moguće nezakonite isplate plaća ili dijela plaća… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika