09.03.2010. / 14:10

Autor: Nacionalova redakcija

U 96. godini preminula druga Titova supruga Herta Haas

Aleksandar Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita i Herte Haas, hrvatski je diplomat u Indoneziji, a unuka Saša Broz je poznata redateljica

Herta Haas (Foto: Vreme)Herta Haas (Foto: Vreme)Herta Haas, jedna od životnih suputnica predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je u Beogradu u petak u 96. godini, prenosi beogradski list Politika. Pokopana je po osobnoj želji u uskom krugu obitelji.

Herta Haas je rođena u Mariboru 1914. Revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je kao studentica Visoke ekonomske škole u Zagrebu, član SKOJ-a postala je 1934., a dvije godine kasnije postala je i član KPJ.

Aktivno je radila u Ženskom pokretu u Mariboru i Zagrebu, a iskazala se i u organizaciji odlaska dobrovoljaca u Španjolsku u borbu protiv fašističkog režima.

Herta Haas je upoznala Josipa Broza 1937. u Parizu. Kao ljevičarsko intelektualna metropola tadašnje Europe, Pariz je bio regrutni centar španjolskih dobrovoljaca. Za jednog od Titovih partijskih boravaka u tom gradu, iz Zagreba je stigla plavokosa kurirka sakrivotvorenim putovnicama za španjolske borce i odmah se svidjela Josipu Brozu. Ponovno su se susreli dvije godine kasnije u Istanbulu, a po povratku u Zagreb su nastavili zajednički život.

Živjeli su u iznajmljenoj kući pod lažnim imenima Marije Šarić i inženjera Slavka Babića. Veza je trajala do 1941. i početka Drugog svjetskog rata. Tito je u svibnju 1941. otputovao u Beograd gdje je upoznao buduću suprugu Zdenku Paunović dok je Herta ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana poslije Titovog odlaska rodila je sina Mišu. Hertu i tek rođenog sina skrivao je od ustaša Vladimir Velebit u svojem stanu, a zatim je mladu majku izvukao iz ustaškog zatvora.

Herta je 1943. razmijenjena za grupu njemačkih znanstvenika zarobljenih u Bosni iz koje je ubrzo otišla u Sloveniju. Broza je prema dostupnim podacima vidjela samo jednom po završetku rata u njegovom službenom kabinetu u Beogradu gdje je nastavila živjeti. Preudala se te se zaposlila kao stručnjak u Saveznom izvršnom vijeću. Iz drugog braka Herta ima dvije kćeri.

Aleksandar Mišo Broz, sin Josipa Broza i Herte, hrvatski je diplomat u Indoneziji, a unuka Saša Broz je redateljica.

Vezane vijesti

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće ljudi okupile su se u Kumrovcu kako bi proslavile 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita i Dan mladosti.Dobrodošlicu je gostima iz… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 09.03.10. 14:57

Tile podsjeća na Julija Cezara - ima djecu s hrpetinom žena, veliki vojskovođa i diktator na čelu države koja nikad neće biti veća i moćnija na ovim prostorima. Jedino nije probao istospolnu ljubav, ali tko bi to točno znao?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika