09.03.2010. / 19:15

Autor: Martina Čizmić, Hina

Snijeg paralizirao Europu: Katalonija proglasila izvanredno stanje

Snježne padaline očekuju se u središnjoj te sjevernoj Italiji, a obilne kiše na jugu te su centri za izvanredna stanja procijenili da bi moglo biti blatnih bujica na Siciliji i u Kalabriji

Snijeg je zabijelio i Nimes u Francuskoj (Reuters)Snijeg je zabijelio i Nimes u Francuskoj (Reuters)Snažan vjetar i jake sniježne oluje paralizirale su promet u većem dijelu Europe. U Španjolskoj, Francuskoj i Bugarskoj su zbog polomljenih dalekovoda ostali bez električne energije, otkazani su letovi, a škole i vrtići su zatvoreni.

Katalonija je zbog 40 centimetara snijega ostala u mraku, a proglašeno je i izvanredno stanje. Vozači kamiona na autocestama su čekali gotovo 15 sati jer zbog snijega i vjetra nisu mogli dalje, a u Barceloni je u potpunosti obustavljen željeznički i autobusni promet.

Snijeg i u Pisi

Stanje nije bolje ni na južnom i zapadnom dijelu Francuske gdje zbog snijega promet teče otežano. Snijeg je čak padao i na Korzici.

Snijeg je u Italiji zabijelio povijesna središta Firencu i Sienu u Toskani, te grad Pisu, što je rijetkost jer je smješten blizu mora.

Sjeverozapadno od Rima snijeg je blokirao nekoliko prometnica te izazvao prometna zagušenja, a u Kalabriji na jugu neke su planinske zone primile do 40 centimentara snijega noću na utorak.

Snježne padaline očekuju se u središnjoj te sjevernoj Italiji, a obilne kiše na jugu te su centri za izvanredna stanja procijenili da bi moglo biti blatnih bujica na Siciliji i u Kalabriji.

Osim snijega i kiše, Italija se mora nositi i sa snažnim vjetrom na obali koji će vjerojatno poremetiti pomorski promet.

Bugarski glavni grad Sofija u potpunosti je zameten. Autobusi i tramvaji voze otežano, a tijekom noći i jutra spasilačke ekipe otkopavale su više od 100 zametenih vozila. Zbog snijega i vjetra izvanredno stanje proglašeno je i u nekoliko općina na Crnome moru.

Vezane vijesti

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika