22.03.2010. / 08:51

Autor: Deutsche Welle

DW: Koliko Srbiju košta neodlazak u Brdo kod Kranja?

LDP je ocijenila da, „u izbjegavanju razgovora, nema ničeg europskog“ i da je to „najgori mogući signal koji je Srbija mogla poslati u trenutku kada od EU zavisi kada će se odlučivati o kandidaturi za članstvo“

Nedostajao je samo Boris TadićNedostajao je samo Boris TadićRegionalni mediji tvrde da konferencija na Brdu kod Kranja nije bila potpuni promašaj, iako su je mnogi ocijenili kao diplomatski fijasko. Fijasko ili ne: da li je za Srbiju loše što ne sudjeluje na ovakvim skupovima?

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da koliko od nesudjelovanja predsjednika Tadića i srpskih uzvanika štete ima Srbija, toliko ima i međunarodna zajednica. Popov, koji često kritizira srpsku vanjsku politiku, kaže, međutim, da u slučaju konferencije na Brdu kod Kranja ima razumjevanja za odluku Tadića.

"Kosovo nije međunarodno priznata država, priznala ga je tek trećina članica UN i ne bi trebalo nastupati pod imenom Kosovo republika i da se na tome tako čvrsto ustraje. Mislim da je trebalo malo više razumjevanja da bi se skup održao i dao rezultate", navodi Popov za Deutsche Welle.

Čvrsto – do odluke Međunarodnog suda

Članica vanjskopolitičkog odbora iz LDP-a Vesna Pešić ocjenjuje da odluka srpskih dužnosnika da ne sudjeluju na velikim regionalnim skupovima nije dobra.

"Pretpostavljam da čekaju odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i do tada drže taj čvršći stav“, kaže Pešićeva za DW.

LDP je ocijenila da, „u izbjegavanju razgovora, nema ničeg europskog“ i da je to „najgori mogući signal koji je Srbija mogla poslati u trenutku kada od EU zavisi kada će se odlučivati o kandidaturi za članstvo“.

Izbjegnut presudni trenutak?

Politička javnost u Srbiji većinom podržava odluku Tadića da ne sudjeluje na konferencijama na kojima se Kosovo pojavljuje kao nezavisna država, dok pojedini analitičari tvrde da je bilo planirano da upravo u Sloveniji započne uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa Srbije sa Kosovom. Analitičari tvrde da su i jedna i druga strana bile svjesne da se radi o nekoj vrsti presudnog trenutka u odnosima Srbije i Kosova.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika