25.03.2010. / 11:00

Autor: Nacionalova redakcija

Počela saslušanja u slučaju Hypo, Rohatinski svjedoči sredinom travnja

Hrvatski guverner Željko Rohatinski će uz čelnika Agencije za nadzor financijskog poslovanja Liechtensteina Michaela Laubera svjedočiti 14. i 15. travnja

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIstražno povjerenstvo parlamenta austrijske savezne pokrajine Koruške počinje saslušanja u sklopu velike istrage Hypo grupe, a pred povjerenstvom u Klagenfurtu svjedočit će 70 svjedoka, prenosi HTV. Među osobama koje će se ispitati su i bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske središnje banke, Agencije za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu te bivši i sadašnji članovi uprave Hypo grupe.

Također, nadležna tijela će ispitati državne odvjetnike iz Koruške, ali i mnoge političare. Nacionalna televizija prenosi da će hrvatski guverner Željko Rohatinski, uz čelnika Agencije za nadzor financijskog poslovanja Liechtensteina Michaela Laubera, svjedočiti 14. i 15. travnja.

Podsjetimo, Nacional je već pisao kako su SoKo Hypo jedinice ponovo prošle subote pretresali urede Hypo Alpe Adria Grupe u Klagenfurtu. Pretres je uslijedio nepunih mjesec dana nakon što je specijalna istražiteljska jedinica austrijske policije potkraj veljače neočekivano obavila detaljan pretres Hypo Alpe Adria Grupe s jednim jedinim ciljem - pronaći dokazne materijale protiv Ive Sanadera, Vladimira Zagorca i Ivića Pašalića, trojice najutjecajnijih Hrvata koji su 90-ih i poslije imali golem utjecaj na poslovanje te banke.

Očekivalo se i da se razotkrije pozadina 13 Sanaderovih intervencija u raznim projektima koje je banka financirala. Austrijski istražitelji vjeruju da će pronaći dokaze za najmanje četiri slučaja u kojima se, prema njihovim sumnjama, prao novac nakon Sanaderovih intervencija.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika