30.03.2010. / 18:28

Autor: Hina

Studenti ne odustaju: Prosvjedovali tražeći 'besplatno školovnaje za sve'

Ministru znanosti Radovanu Fuchsu studenti zamjeraju što šuti o svim tim problemima, dok njihov prosvjed, ustvrdili su, podcjenjuje

Studenti traže da se u potpunosti ukinu školarineStudenti traže da se u potpunosti ukinu školarineOko šesto studenata s više zagrebačkih fakulteta prosvjedovalo je danas ispred Sveučilišta u Zagrebu, objedinivši različite zahtjeve pod jedan - besplatno školovanje za sve.

Studenti su se najprije okupili ispred HNK, noseći transparente s već poznatim porukama, među ostalim, "Stop školarine - Sveučilište svima", "EUtanazija obrazovanja", "Bauk blokade kruži Hrvatskom". Potom su se, uz glasne zvižduke i pozive vozačima da zatrube u znak potpore, preselili ispred Sveučilišta gdje je trajala sjednica Senata.

I rezanje upisnih kvota za diplomske studije i naplaćivanje školarina dio su obuhvatnijeg problema, uskraćivanja Ustavom zajamčenog prava na obrazovanje, poručio je jedan od studenata.

Studenti PMF-a tvrde da najavljena odluka o besplatnom upisu brucoša znači tek prenamjenu subvencija predviđenih za diplomske studije, čime se uvodi naplaćivanje istih u sljedećoj akademskoj godini.

Studenti se boje povećanja školarina

Rekli su da je do ove godine na Biološkom odjelu PMF-a školarine plaćalo 20 posto studenata preddiplomskih studija, a od ove će ih godine plaćati svi, uključivši i studente diplomskih studija.

Na Ekonomskom fakultetu školarine su 6,5 tisuća kuna, a samo je pet posto studenata upisano uz potporu Ministarstva. Studenti "ekonomije" istaknuli su da svu tragediju komercijalizacije najbolje pokazuje to što je nekad ugledni fakultet danas tema crne kronike.

Upozorili su da na tom fakultetu nema dovoljan broj ispitnih rokova, režu se kvote na diplomskim studijima, povećavaju školarine te napuhuju kvote za preddiplomce.

Ministru znanosti Radovanu Fuchsu studenti zamjeraju što šuti o svim tim problemima, dok njihov prosvjed, ustvrdili su, podcjenjuje.

Smatraju nedopustivim da se još ništa ne zna o modelu po kojem će iduće godine studirati, iako je do upisa ostalo tek nekoliko mjeseci, a mogućnost da fakulteti sami odlučuju o naplaćivanju školarina ukoliko država ne izvrši svoje obveze smatraju ponižavajućima, ne samo za studente, nego i za profesore.

Uz Ekonomski fakultet i PMF, prosvjed su organizirali studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, a poduprijeli su ih i kolege s ostalih zagrebačkih fakulteta.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika