06.04.2010. / 16:12

Autor: Hina

Identificirana i druga žena samoubojica iz moskovskog metroa

Ruske novine Novaja Gazeta objavile su u ponedjeljak da je otac Marjam Šarapove izvijestio dagestanske vlasti da je prepoznao jednu od napadačica, čije su slike objavljene na internetu, kao svoju kćer

Rusija je identificirala i drugu ženu samoubojicu koja se raznijela eksplozivom u moskovskome metrou 29. ožujka te utvrđeno da je riječ o Marjam Šaripovoj, priopćio je u utorak savezni protuteroristički odbor, a prenose ruski mediji.

Mariam Šaripova (28) aktivirala je eksploziv na postaji metroa Lubjanki, a Dženet Abdurahmanova (17) na postaji Park kulture. U tim je napadima, počinjenima za najveće jutarnje gužve u metrou, život izgubilo 40 ljudi, a desetci su ozlijeđeni.

Šaripova je bila učiteljica u ruskoj republici Dagestanu na Sjevernom Kavkazu. U izvješću protuterorističkog odbora potvrđeno je da je ona bila supruga dagestanskog pobunjeničkog čelnika Magomedalija Vagapova.

Ruske novine Novaja Gazeta objavile su u ponedjeljak da je otac Marjam Šarapove izvijestio dagestanske vlasti da je prepoznao jednu od napadačica, čije su slike objavljene na internetu, kao svoju kćer.

"Moja supruga i ja odmah smo prepoznali našu kćer", kazao je otac, dodavši da nekoliko dana nisu znali gdje je.

"Zadnji put kad je moja supruga vidjela našu kćer ona je nosila isti crveni rubac koji se vidi i na fotografiji".

Šaripova je rođena u dagestanskom selu Balahanu 1982. Studirala je matematiku i psihologiju i diplomirala je s odličnim uspjehom 2005.

"Bila je vjernica, ali nikad nije izražavala nikakva radikalna stajališta", rekao je njezin otac.

Džanet Abdurahmanova (Abdulajeva), rođena 1992. s prebivalištem u Hasavjurtu u Dagestanu, raznijela se eksplozivom na postaji metroa Park kulture. Bila je udovica čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova.

Umalat Magomedov, poznat i kao Al-Bara, ubijen je tijekom specijalne operacije 31. prosinca prošle godine. Bio je blizak s Dokuom Umarovom, čelnikom boraca na Sjevernom Kavkazu.

Vjerovalo se da su dvije teroristice zajedno putovale u Moskvu autobusom iz Kizliara u Dagestanu. Međutim, utvrđeno je da bi to bilo nemoguće za Mirjam jer taj put traje 36 sati, a ona je bila sa svojim roditeljima u Dagestanu dan prije napada.

Čelnik čečenskih militanata Doku Umarov, koji želi uspostaviti islamsku državu na Sjevernom Kavkazu, preuzeo je odgovornost za napade u metrou izjavivši u videoporuci da je to bila osveta za specijalnu operaciju koju su provele savezne snage sigurnosti 11. veljače kad je u Ingušetiji ubijeno 18 militanata i četiri civila. Umarov, veteran dvaju separatističkih ratova u Čečeniji, zaprijetio je novim napadima.

Vezane vijesti

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika