10.04.2010. / 14:43

Autor: Hina

Svjetski političari u šoku: Reakcije na pogibiju poljskog predsjednika

Španjolsko predsjedništvo EU-a izrazilo je "solidarnost s Poljskom povodom okrutne pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i potporu svim Poljacima i Europljanima u uvom tužnom trenutku"

Lech KaczynskiLech KaczynskiIz cijelog svijeta u subotu stižu izrazi sućuti zbog pogibije poljskog predsjednika Lecha Kczynskog koji je stradao u zrakoplovnoj nesreći zajedno sa svojom suprugom i članovima izaslanstva na putu za Katyn, gdje su trebali obilježiti godišnjicu Staljinova pokolj časnike poljske vojske, javljaju agencije.

Među prvima se oglasila njemačka kancelarka Angela Merkel koja je novinarima po dolasku u operativno zapovjedništvo Bundeswehra u Potsdamu izjavila da je "duboko šokirana zrakoplovnom nesrećom u kojoj je smrtno stradao poljski predsjednik".

Češki predsjednik Vaclav Klaus je priopćio da je "potresen, šokiran i rastužen" zbog smrti poljskog predsjednika, njegove supruge i nekoliko desetaka poljskih dužnosnika.

"Osobno sam izgubio istinskog prijatelja...strašan je to i golem gubitak", rekao je Klaus novinarima koji je Kaczynskog nazvao "izvanrednim predsjednikom i jedinstvenim prijateljem Češke". Klaus je vijest o pogibiji primio u prepunoj praškoj katedrali svetog Vida gdje je trajala svečanost ustoličenja novog praškog nadbiskupa.

Španjolsko predsjedništvo EU-a izrazilo je "solidarnost s Poljskom povodom okrutne pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i potporu svim Poljacima i Europljanima u uvom tužnom trenutku".

Poljskom premijeru Donaldu Tusku sućut je izrazio šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero koji je kazao da je "šokiran tom nesrećom i njezinim tragičnim posljedicama".

Premijer Silvijo Berlusconi primio je tu vijest "duboko ožalošćen", posebice stoga što je tragedija pogodila "tako prijateljsku zemlju".

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite također je žurno izrazila "najdublju sućut cijelom poljskom narodu zbog tragične nesreće u Smolensku". Dvije zemlje vežu duboke povijesne veze, a u Litvi živi oko 200.000 etničkih Poljaka.

Službena Ljubljana također je uputila izraze sućuti. Predsjednik Danilo Turk je napisao da ga je "vijest o tragičnoj smrti predsjednika Lecha Kaczynskog duboko potresla i ražalostila". Ocijenio je da se radi o velikom "gubitku za Poljsku i Europu". Sućut poljskoj vladi i svim Poljacima uputio je i premijer Borut Pahor.

Glavni tajnik NATO-a uputio je "najdublju sućut" obiteljima i poljskom narodu povodom zrakoplovne nesreće u kojoj su smrtno stradali predsjednik Lech Kaczynski i izaslanstvo. "Ovo je tragedija za obitelji poginulih i cijelu Poljsku. Moje su misli danas s njima", priopćio je Anders Fogh Rasmussen.

Vezane vijesti

Poljsko izvješće o Smolensku: Krivi i Rusija i Poljska

Poljsko izvješće o Smolensku: Krivi i Rusija i Poljska

Poljsko istražno povjerenstvo o padu zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog u travnju 2010. godine u Smolensku objavilo je u petak izvješće u kojem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika