12.01.2011. / 12:03

Autor: Nacional.hr

Rekonstrukcija pada zrakoplova s Kaczynskim: 'Posada pod pritiskom skrivila tragediju'

Kao glavni razlog za nesreću zrakoplova IAC je odredio činjenicu da "posada zrakoplova nije pravovremeno odredila rutu koju će zrakoplov koristiti prema alternativnom aerodromu, unatoč pravovremenim i učestalim informacijama o vremenskim uvjetima na aerodromu Smolensk-Severny"

Zrakoplov se srušio u RusijiZrakoplov se srušio u RusijiIstražitelji su u Moskvi objavili službeno izvješće o nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova u kojoj je prošle godine poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i 12 visokih poljskih dužnosnika. U zaključku izvješća krivnja se prebacuje na poljsku stranu. Naime, istražitelji smatraju kako su kombinacija pritiska na posadu zrakoplova jer su prevozili visoke dužnosnike i nedostatak iskustva doveli do katastrofe.

Dokument otkriva i dosad nepoznate činjenice o tome što se događalo na letu na kojem je život izgubilo 95 osoba.

"Otkriveni su veliki propusti u izboru i obuci posade, procjeni njihove spremnosti i određivanju alternativnih aerodroma", stoji u izvješću koje je iznijela predstavnica istražnog tijela IAC-a Tatyana Anodina, prenosi RT.com.

Kao glavni razlog za nesreću zrakoplova IAC je odredio činjenicu da "posada zrakoplova nije pravovremeno odredila rutu koju će zrakoplov koristiti prema alternativnom aerodromu, unatoč pravovremenim i učestalim informacijama o vremenskim uvjetima na aerodromu Smolensk-Severny".

Uz to, ključnu je ulogu odigralo i spuštanje zrakoplova na visinu koja je niža od uobičajene, iako su orijentiri na zemlji bili nevidljivi zbog magle, ali i zakašnjela reakcija posade zrakoplova na opetovane alarme i signale koje im je sustav slao.

Istražitelji su u potpunosti otklonili mogućnost terorističkog napada, požara ili kvara na motorima. "Motori su radili sve do udara u tlo", stoji u izvješću.

Istraga koja je trajala mjesecima obuhvatila je stručnjake u različitim područjima iz Rusije, Poljske i SAD-a, ali i drugih država.

Podsjetimo, u prvom izvješću se već spominjala ljudska pogreška, ali je Poljska odbacila to izvješće i zatražila međunarodnu istragu o nesreći.

Vezane vijesti

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Dva privatna zrakoplova sudarila su se u nedjelju iznad kanadske pokrajine Saskatchewana, pri čemu je poginulo svih pet osoba u objema letjelicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika