16.04.2010. / 13:35

Autor: Hina

Pontifikat obilježen polemikama: Peta obljetnica ustoličenja Benedikta XVI.

Tih pet godina pontifikata proteklo je u krizama. Prvu je Benedikt XVI. izazvao 2006. u Regensburgu citirajući bizantskoga cara Manuela II. Paleologa, koji je islam povezao s nasiljem

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Benedikt XVI. u ponedjeljak slavi petu obljetnicu pontifikata usred poplave optužaba protiv Vatikana zbog prikrivanje pedofilije u crkvenoj hijerarhiji, koje su tek posljednja kriza među onima koje su ga pratile, od krize s muslimanima i Židovima, preko polemike s političarima, do sukoba s progresivnim elementima unutar Katoličke crkve.

"Nije u modernoj povijesti bilo pontifikata toliko obilježenog cikličkim krizama koje su sada postale stalne", ocjenjuje vatikanist Marco Politi te ističe da je razotkrivanje pedofilije u crkvenim redovima "daleko najteža kriza jer je šutnja Crkve prikrivala brojne zločine koje je počinilo svećenstvo".

"To nisu izolirani grijesi, nego institucionalni grijesi šutnje", drži kroničar dnevnika "Il Fatto" (ljevica) i naglašava da je sam Papa u pismu Ircima uputio "najoštrije riječi" protiv šutnje.

"Svojim izborom Benedikt XVI. izazivao je krize i razbio katolički svijet, tako da je danas Crkva oštro podijeljena iako to nije odmah vidljivo", navodi Politi te zaključuje: "Papinstvo (u doba Benedikta XVI.) izgubilo je sposobnost privlačenja i utjecaja na javno mnijenje kako se to zbivalo u doba Ivana Pavla II."

"Rječnikom poslovnog upravljanja rečeno, ovo papinstvo ide iz jedne krize u drugu", drži John Allen, koji piše za "National Catholic Reporter".

Tih pet godina pontifikata proteklo je u krizama. Prvu je Benedikt XVI. izazvao 2006. u Regensburgu citirajući bizantskoga cara Manuela II. Paleologa, koji je islam povezao s nasiljem.

Tim citatom razbjesnio je muslimane diljem svijeta, a ubrzo je slijedila i kriza sa židovskom zajednicom zbog nekoliko pogrešnih koraka.

Prvi je bila beatifikacija pape Pija XII., kojemu Židovi zamjeraju šutnju u doba holokausta. Sljedeću su potaknule Benediktove riječi u Auschwitzu da je za nacizam odgovorna "skupina kriminalaca", čime je naoko nastojao skinuti teret krivnje s njemačkog naroda.

Nisu bile dobro primljene ni Papine sporne izjave u Brazilu u svibnju 2007. o pokrštavanju Indijanaca.

Benedikt XVI., koji u petak slavi 83. rođendan, izazvao je polemike i unutar same Katoličke crkve vraćanjem mise na latinskom jeziku u srpnju 2007.

Veliku je krizu izazvao u siječnju 2009., kada je ukinuo edikt o izopćenju četvorice biskupa lefebvrista, a jedan od njih - Richard Williamson nijekao je holokaust.

U ožujku 2009. Benedikt XVI. progovorio je protiv uporabe prezervativa, koji sprječavaju širenje AIDS-a.

Tada su ga prvi put zapadne vlade službeno kritizirale.

No, u crkvenoj doktrini Benedikt XVI. cijenjeni je teolog. Autor je triju enciklika, a njegova je riječ "duboka i lucidna", zapravo "vrlo impresivna", drži John Allen.

"Ironija je u tome da je Benedikt XVI. vrlo uspješan u onome što mu je priraslo srcu, no ne snalazi se u kaosu oko njegova pontifikata", drži Allen.

"Očito je da se Benedikt XVI. usredotočio na svoje pisano djelo umjesto da jasno i trajno politički usmjerava vatikansku kuriju", a upravo tako činio je njegov prethodnik Ivan Pavao II.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika