16.04.2010. / 15:47

Autor: Hina

WHO: Ako se slegnu, čestice nastale erupcijom mogle bi štetiti zdravlju

"Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih dišnih tegoba", kazao je Epstein

Vulkanska erupcija na Islandu, koja je prekinula zračni promet u velikoj većini europskih gradova, mogla bi štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito u onih koji otprije muče dišne tegobe, poput astme, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO još nije siguran koliko bi posljedice eurpcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, no ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u dišnom sustavu, rekao je glasnogovornik agencije Daniel Epstein. WHO je 2005. izdao zdravstvene smjernice o utjecaju čestica koje su posljedica vulkanskih erupcija, podsjetio je.

"Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih dišnih tegoba", kazao je Epstein.

"Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci 'razblaženi' u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena", izjavio je profesor respiratorne toksikologije na Sveučilištu u Edinburghu Ken Donaldson. On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinaca kad se, odnosno ako se, slegnu na tlu. Upozorio je da su u rizičnim skupinama osobe s astmom i drugim dišnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići vani u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske, a astmatičarima bi bilo preporučljivo da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika