18.04.2010. / 17:45

Autor: Hina

Poruke iz Islanda: Znanost mora ublažiti zračni kaos oko vulkanskog pepela

"Ne znači da pepela doista ima u zraku u svim tim zonama ako je zračni prostor zatvoren zbog oblaka pepela", kazao je geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson

Foto: ReutersFoto: ReutersBolja znanstvena tehnika sigurno bi omogućila ublažavanje zračnog kaosa povezanog s erupcijom vulkana Eyjafjallajokull na Islandu ograničenom primjenom načela predostrožnosti, ocijenio je u nedjelju islandski znanstvenik.

"Ne znači da pepela doista ima u zraku u svim tim zonama ako je zračni prostor zatvoren zbog oblaka pepela", kazao je geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson.

"Trenutno primjenjujemo vrlo visoke norme sigurnosti", naglasio je on ocijenivši da je "potreban veliki trud oko poboljšanja tehnike" korištene u pokušaju predviđanja širenja pepela.

"Ako imate bolje podatke, možete vrlo jasno smanjiti ograničenja, možda i do četvrtine današnje razine zatvaranja zračnog prostora", kazao je on.

U nedjelju je tridesetak europskih zemalja potpuno ili djelomično zatvorilo zračni prostor zbog opasnosti koju predstavlja oblak pepela iz Eyjafjallajokulla od srijede, a koji se širi iz arktičkog polarnog kruga na Mediteran i iz Španjolske u Rusiju.

Vlasti opravdavaju svoju odluku o zatvaranju zračnog prostora opasnošću koju predstavlja pepeo za motore aviona koji bi pokušali proći kroz oblak.

Vezane vijesti

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika