19.04.2010. / 10:35

Autor: Hina

Oblak jači od Bin Ladena: Eurupcija vulkana gora za zračni prijevoz od '11. rujna'

Bisignani je zatražio hitnu akciju za sigurno otvaranje zračnog prostora i zatražio sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet

Foto: ReutersFoto: ReutersSavez međunarodnih zračnih prijevoznika (IATA) objavio je u ponedjeljak da je negativan utjecaj vulkanskog oblaka na zračni promet veći od terorističkih napada 11. rujna i zamjerio europskim vladama na neadekvatnom odgovoru na vulkansku krizu.

Čelnik IATA-e Giovanni Bisignani rekao je da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna dolara više od prethodne procjene u petak.

Bisignani je zatražio hitnu akciju za sigurno otvaranje zračnog prostora i zatražio sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet.

"Odluke moramo donositi na temelju stvarnog stanja, a ne prema teoretskim modelima. Vlasti su propustile prigodu za sigurno letenje", rekao je Bisignani.

Sve zračne luke otvorene su u ponedjeljak u Španjolskoj i Portugalu te u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, i Srbiji, te na francuskom i talijanskom jugu i na europskom krajnjem istoku. Latvija, Litva, Poljska, Danska i Češka otvorile su svoj zračni prostor samo za tranzit na visokim nadmorskim visinama, a Finska i Švedska su otvorile zračne luke na sjeveru svojih zemalja. U ostatku Europe zračni promet je i dalje u zastoju.

Vezane vijesti

MotoGP u Japanu pred odgodom

MotoGP u Japanu pred odgodom

Iako vijest još nije službeno potvrđena, treća utrka u ovosezonskom kalendaru Svjetskog MotoGP prvenstva u Japanu, koja je trebala biti održana 24.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika