26.05.2010. / 18:49

Autor: Hina

Vulkanski oblak stajao svjetsko gospodarstvo pet milijardi dolara

U studiji tako ukazuju na čitav niz kompanija, od kenijskih trgovaca cvijećem koji nisu mogli isporučiti svoje proizvode u Europu, do proizvođača automobila u Europi i proizvođača mobilnih telefona u Koreji, kojima su uzmanjkali dijelovi

I zrakoplovna industrija i globalno gospodarstvo u cjelini pogođeni su negativnim posljedicama oblaka vulkanskog pepela s Islanda koji je uzrokovao brojne probleme tijekom proteklih više od mjesec dana, zaključak je najnovije studije jedne britanske istraživačke grupe.

Britanska grupa za ekonomska istraživanja Oxford Economics u najnovijoj je studiji, pripremljenoj za Airbus, ustvrdila da je problem vulkanskog pepela do zaključno 24. svibnja svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) prouzročio štete u vrijednosti pet milijardi dolara.

Nije samo sektor zračnog prijevoza bio pogođen zbog odgode letova i zatvaranja zračnih luka nakon erupcije islandskog vulkana 14. travnja, ističe se dalje u toj studiji.

Kompanije povezane s industrijom zračnog prijevoza tereta također su trpjele velike posljedice. U studiji tako ukazuju na čitav niz kompanija, od kenijskih trgovaca cvijećem koji nisu mogli isporučiti svoje proizvode u Europu, do proizvođača automobila u Europi i proizvođača mobilnih telefona u Koreji, kojima su uzmanjkali dijelovi.

Daleko najveće negativne posljedice širenja vulkanskog pepela u tjednu od 15. do 21. travnja ipak je trpjela europska zrakoplovna industrija, s obzirom da je otkazano više od 100 tisuća letova a izgubljeni su prihodi zrakoplovnih kompanija dosegnuli 2,2 milijarde dolara, navode u Oxford Economicsu.

Vezane vijesti

Lufthansa odustaje od bio-goriva

Lufthansa odustaje od bio-goriva

U petak na aerodromu u Frankfurtu na Majni spremnik jednog zrakoplova tipa Boeing 747 (let preka Washingtona) servisno osoblje će napuniti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika