19.04.2010. / 12:21

Autor: Hina

Ciparska vlada: pobjeda nacionalista Eroglua mogla bi otežati mirovni proces

Eroglu je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u turskom dijelu Cipra osvojio 50,3 posto glasova i porazio dosadašnjeg predsjednika Mehmeta Alija Talata

Dervis Eroglu (Reuters)Dervis Eroglu (Reuters)Pobjeda nacionalista Dervisa Eroglua na predsjedničkim izborima ciparskih Turaka izazvat će ozbiljne teškoće u procesu ujedinjenja Cipra, izjavio je vladin glasnogovornik u Nikoziji Stefanos Stefanu u ponedjeljak.

"S obzirom na Erogluova jasna stajališta protiv federacije, a za stvaranje dviju neovisnih država na Cipru, naslućuju se velike teškoće u mirovnim pregovorima", rekao je Stefanu.

Eroglu je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u turskom dijelu Cipra osvojio 50,3 posto glasova i porazio dosadašnjeg predsjednika Mehmeta Alija Talata.

Nakon višegodišnjeg zastoja mirovni pregovori o ujedinjenju Cipra, podijeljena od 1974., ponovno su počeli u rujnu 2008. pod okriljem UN-a, no nakon 19 mjeseci nema napretka.

Eroglu se do sada zauzimao za podjelu Cipra na dvije države, za razliku od Talata koji zagovara federalno rješenje, no, smatraju analitičari, svoje bi stajalište mogao ublažiti zbog Ankare koja pregovara o ulasku u EU i želi nastavak ciparskih pregovora.

Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je za NTV kako Ankara želi da se ciparsko pitanje, glavna zapreka njezinim nastojanjima da uđe u EU, riješi do kraja 2010.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika