23.04.2010. / 13:54

Autor: Nacionalova redakcija

Inovativnost i nova kreativnost teme poslovne konferencije WinDays Business

Tijekom cijelog ovog tjedna WinDays konferenciju je, uračuna li se i njezin tehnološki dio, ukupno posjetilo oko 1500 posjetitelja

Soumitra Dutta, predavač na Međunarodnoj poslovnoj školi INSEADSoumitra Dutta, predavač na Međunarodnoj poslovnoj školi INSEADU Rovinju se održava poslovna konferencija WinDays Business koju zajednički organiziraju Jutarnji i Microsoft Hrvatska. Vrhunski stručnjaci iz Hrvatske i svijeta, vodeće osobe iz područja teorije i prakse poslovanja, poduzetništva i novih tehnologija, tijekom dva dana pomoći će posjetiteljima konferencije da naprave dva velika i značajna skoka: onaj kako promišljaju svoje poslovanje i onaj tehnološki. U organizaciji ovog poslovnog događanja sudjelovalo je i Veleučilište VERN' kao programski partner.

Poslovnim posjetiteljima omogućeno je posjećivanje i tehnoloških predavanja, a i oni koji su primarno posjetili tehnološku konferenciju imali su jučer slobodan pristup poslovnim sadržajima - s ciljem networkinga i olakšavanja komunikacija između ovih dviju zajednica koje su prirodno upućene jedna na drugu. Ovakav jasniji fokus ovogodišnjih WinDaysa pomaže i tehnološkoj i poslovnoj zajednici da razmijene mišljenja o trenutačnom gospodarskom trenutku i važnoj ulozi koju ulaganje u infrastrukturu i suvremena informatička rješenja ima u svakoj organizaciji.

"Ovaj tjedan u Rovinju stavljamo naglasak na to da nova kreativnost i inovativnost trebaju biti glavne okosnice poslovanja u bliskoj budućnosti, a otvaramo i pitanje ponašanja tvrtki u uvjetima krize. Tvrtke danas, kad je nužno smanjiti budžete i ostati konkurentan, trebaju posebnu pozornost obratiti na svoje IT odjele koji im u ovim trenutcima mogu najviše pomoći optimizacijom troškova. Neka konkretna rješenja i ideje mogu i poteći upravo iz IT odjela. U Microsoftu vjerujemo da je takva prilagodba sasvim realna - sve što je potrebno jest promijeniti način razmišljanja. Tržište trenutačno najviše cijeni startupe jer puno bolje poznaju svoju konkurenciju nego što konkurencija poznaje njih. Zbog toga su u prednosti i mogu stvarati posve nova tržišta i lako se probijati na postojeća, te često i iznenaditi uspavanu konkurenciju", pojasnio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, razloge zbog kojih je dio ovogodišnjih WinDaysa odvojen kao posebna poslovna konferencija te zašto postoji potreba za novim kreativnim promišljanjem današnjeg biznisa.

"Pitanja inovativnosti i novih tehnologija nisu nam važna samo zbog poboljšanja našeg poslovanja, već se uistinu radi o opstanku i promjeni paradigme industrije u kojoj djelujemo. Promjene se događaju i mnogo su radikalnije nego što se možda mnogima čini. Već se po jutrošnjim prezentacijama na WinDays Business konferenciji vidi da želimo uistinu lidersku poziciju na ovom tržištu, no to nam nije važno samo zbog našeg poslovanja već i zbog toga što moramo sebe osposobiti za djelovanje u posve drugačijem okruženju. Microsoft je u mnogim djelatnostima naš partner, ali većinu tog potencijala tek ćemo iskoristiti u narednom periodu, suradnja na WinDays Business konferenciji tek je savršen početak", izjavio je Ninoslav Pavić, predsjednik uprave Europapress Holdinga, povodom održavanja zajedničke poslovne konferencije Jutarnjeg i Microsofta Hrvatska.

Tijekom cijelog ovog tjedna WinDays konferenciju je, uračuna li se i njezin tehnološki dio, ukupno posjetilo oko 1500 posjetitelja.

Tematski naglasci predavanja na WinDays Business konferenciji

Poslovnu konferenciju obilježava predavanje koje ćeodržati Soumitra Dutta, dekan vanjskih odnosa s ugledne i svjetski poznate poslovne škole INSEAD, a također i profesor biznisa i tehnologije na drugim školama. Dutta je glavni gostujući predavač na ovogodišnjoj poslovnoj WinDays konferenciji.

Poslovna je konferencija otvorena jučer, prvim predavanjem Matka Bolanče, predsjednika uprave Plive, na temu kako zadržati konkurentnost na globalnom tržištu. Nastavljena je serijom predavanja na temu promjene poslovne paradigme: web TV počinje predstavljati ozbiljnu konkurenciju klasičnoj televiziji, a dnevne se novine moraju transformirati u mrežu za distribuciju digitalnog sadržaja žele li preživjeti na tržištu. Prvu su promjenu poslovne paradigme ilustrirali gosti iz tvrtke Goldbach, vlasnika popularnog servisa Joost, a kao primjer za drugu promjenu poslovnog razmišljanja poslužio je primjer Jutarnjeg, digitalizacija i konvergencija medija koji su objedinjeni na ovom portalu.

Naglasak na konferenciji stavljen je i na važnost edukacije: Hrvatskoj kontinuirano nedostaje informatičkih stručnjaka (obrazovni ih sustav proizvodi daleko manje no što bi bilo potrebno za zadovoljavanje potreba industrije), a niti informatička znanja u segmentu koji čini većinu zaposlenih i "tjera" gospodarstvo naprijed i dalje nisu na dovoljno visokoj razini. No obrazovni sustav ne mora se prilagođavati današnjoj situaciji već treba razmišljati o tome kakvi će nam poslovi trebati za pet ili deset godina - o toj temi na konferenciji govore Sanja Crnković Pozaić (BIT Hrvatska), Mislav Balković (Visoka škola za primijenjeno računarstvo) i Ivan Vidaković (direktor Microsofta Hrvatska).

Riccardo Illy, osoba koja stoji iza poznatog branda kave, svojim predavanjem prenosi sudionicima WinDaysa svoju priču o uspjehu, pokušavajući ih inspirirati da se ponovno počnu ponašati kao - startup. Mlade, tek osnovane tvrtke, imaju jednu osobinu koja se pomalo izgubila, a nužna je za preživljavanje u današnjem svijetu pogođenom ekonomskim problemima: agilnost. Brzo reagiranje na promjene, stalne prilagodbe tržišnoj situaciji, optimiranje vlastitog poslovanja generatori su rasta, a izostanak takvoga ponašanja doveo je već mnoge velike korporacije, uljuljane i uspavane u naizgled potpunoj sigurnosti svojeg tradicionalnog biznisa, na koljena kada su mlade tvrtke počele osvajati njihova tržišta. Ono što omogućava ovakvo ponašanje jesu i - tehnološka rješenja.

Na popodnevnom će predavanju Andras Horvai, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, govoriti o položaju Hrvatske u regiji, te će pokušati dijagnosticirati trenutačno stanje i ponuditi nekoliko recepata za izlazak iz krize. Pred Hrvatskom su, uvjeren je Horvai, mnogi izazovi: smanjivanje javnih izdataka, poboljšavanje ulagačke klime, dovođenje više ljudi na tržište rada, jačanje vještina i poticanje inovacija i brojni drugi.
Sandra Švaljek, direktorica Ekonomskog instituta Zagreb, govorit će sutra o ekonomskoj politici u funkciji rasta gospodarstva, nakon čega će uslijediti panel na temu poticanja gospodarstva temeljenog na inovacijama i kreativnosti. Na tu će se priču nadovezati glavno predavanje Soumitre Dutte, koji će se zapitati imamo li uopće izbora - jer jedino inovativnost može biti preduvjet rasta.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika