23.04.2010. / 16:54

Autor: Hina

Na Kosovu uz pratnju specijalaca isključeni srbijanski mobilni operateri

Već godinama tvrtke mobilne telefonije iz Srbije djelovale su na Kosovu bez odobrenja kosovskih vlasti i ikakvih naknada, navode prištinski mediji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPodručje središnjeg Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije Telekoma Srbije, Telenora i VIP-ove mreže, pošto su radnici kosovskoga Regulacijskog tijela za telekomunikacije, uz potporu specijalnih postrojba kosovske policije, uklonili antene i prerezali kabele, javili su u petak srpski lokalni mediji na Kosovu.

Bez signala mobilne telefonije sada je, kako navode srpski izvori, gotovo 40.000 Srba u središnjem Kosovu.

Ravnatelj regulacijskoga telekomunikacijskog tijela Ekrem Hoxha potvrdio je da je do sada iz uporabe isključeno 14 predajnika na Kosovu i da se ta akcija nastavlja.

Već godinama tvrtke mobilne telefonije iz Srbije djelovale su na Kosovu bez odobrenja kosovskih vlasti i ikakvih naknada, navode prištinski mediji.

"Postavi li se ponovno ta oprema, to će se smatrati ilegalnim i opet će biti uklonjena", dodao je Hoxha.

Isključenje dijela srbijanske mobilne mreže u srpskim mjestima na Kosovu izazvalo je uznemirenost, a prosvjedovao je i srbijanski premijer Mirko Cvetković koji je izjavio da je ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije pokušaj nove izolacije kosovskih Srba. Pozvao je predstavnike međunarodnih mirovnih misija UN-a, UNMIK-a i EULEX-a, da spriječe izgrede usmjerene prema srpskom stanovništvu i pridonesu uspostavi trajna mira na Kosovu.

Ministarstvo srbijanske vlade za Kosovo također je osudilo današnju akciju koju je označilo nasiljem kosovskih "privremenih institucija", kojim se uništava imovina srbijanskih mobilnih operatera na Kosovu. Od EULEX-a traži zaštitu njihove imovine i hitno osiguranje nesmetane komunikacije na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika