24.04.2010. / 11:10

Autor: Deutsche Welle

DW: Nastavak gašenja „ilegalnih“ odašiljača na Kosovu

Vlasti u Beogradu su se obratile i Euleksu, ali su predstavnici ove međunarodne misije odgovorili da telekomunikacije nisu u njihovoj nadležnosti

Na Kosovu je započeo telekomunikacijski ratNa Kosovu je započeo telekomunikacijski ratKosovska regulatorna agencija za telekomunikacije (RAT) nastavila je i sa isključenjima i uništavanjem odašiljača mobilnih operatera. Međutim, na spisku za isključenje našla se i jedna srpska RTV stanica.

Kosovske vlasti isključile su jutros odašiljače „Telekoma Srbije“ u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici, tako da je bez telefonske mreže 064 sada čitavo Kosovsko pomoravlje u kojem živi oko 40.000 Srba. U prekidu je i fiksna telefonija tako da su srpska sela u tom djelu Kosova komunikacijski odsječena jedna od drugih, prenosi Tanjug.

U Štrpcu su, uz jake snage policije, radnici uništili i odašiljač regionalne Radio-televizije „Herc“, koja emitira program na srpskom. U toj općini živi oko 12.000 Srba. Akcija radnika kosovskog Telekoma, uz podršku policije u Štrpcu, izvedena je jutros oko 6.30 sati, potvrdio je Bojan Mladenović, direktor TV „Herc“. On tvrdi da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i odašiljač TV i radija „Herc“, dodajući da su radnici presjekli kablove, nasilno otvorili kontejner sa opremom i uništili sve što su mogli.

Tijekom jučerašnjeg dana na Kosovu je isključeno 14 stanica mobilne telefonije 064 i 063 mreže, a za danas je najavljeno isključenje 10 preostalih stanica. U RAT-u su priopćili da su odluku o isključivanju donijeli zato što srpski operateri na Kosovu rade ilegalno.

Zbog prestanka mobilne mreže 064 i 063 u srpskim sredinama centralnog Kosova i drugim dijelovima pokrajine u blokadi su službe hitne medicinske pomoći, koje ne mogu primati pozive pacijenata niti stupati u kontakt sa ambulantama i bolnicama.

Pacijenti mogu zatražiti pomoć hitne medicinske službe samo oko dođu direktno u Domove zdravlja i ustanove hitne pomoći. U blokadi su i druge službe koje Kosovskim Srbima pomažu u svakodnevnom životu, a internet signal nije prekinut.

Ivanović: „Potrebna ozbiljna reakcija Vlade“

Državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za Blic da je situacija pogodna za manipulaciju, jer se izoliranim ljudima može servirati bilo kakva dezinformacija, kao što se događalo 1999. godine i da se nateraju na iseljavanje.

„Veoma sam bijesan zbog ovog što se dogodilo jer je komunikacija sa enklavama nemoguća ako ne rade mobilni telefoni. Dvije trećine ljudi koji žive dolje potpuno su izolirane. Uvjeren sam da Albanci to ne bi napravili bez odobrenja međunarodne zajednice i SAD“, kaže Ivanović i dodaje:

„Potrebna nam je ozbiljnija reakcija Vlade, na najvišem nivou, da bismo riješili ovaj problem, jer Euleks poriče svaku povezanost i odbija suradnju, a Unmik je izgubio snagu koju je imao ranije… Pitanje licenci i dozvola za providere iz Srbije pokretano je nekoliko puta do sada. Stvar je da su ‘Telekom’ i ’Telenor’ dobili ranije dozvolu i da ona nije bila vremenski ograničena i zato nije bilo razloga da se oni isključuju“, rekao je Ivanović.

Prema neslužbenim izvorima, srpsko Ministarstvo vanjskih poslova preko američke ambasade u Beogradu pokušava osigurati da se uključe telefoni Srbima u enklavama na Kosovu. Vlasti u Beogradu su se obratile i Euleksu, ali su predstavnici ove međunarodne misije odgovorili da telekomunikacije nisu u njihovoj nadležnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika