24.04.2010. / 13:45

Autor: Hina

Kaznene prijave organizatorima nasilnih prosvjeda u Sarajevu

U nasilnim prosvjedima uništen je i dio ureda Ministarstva za pitanja boraca uključujući i računalnu opremu

Šteta je oko 100 tisuća euraŠteta je oko 100 tisuća euraOrganizatori nasilnih prosvjeda održanih ovog tjedna u Sarajevu ispred sjedišta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bit će kazneno prijavljeni zbog ugrožavanja ustavnog poretka, objavili su u subotu mediji u BiH.

Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu Jasmina Iftić potvrdila je da je policija već saslušala najodgovornije osobe iz četiri organizacije koje okupljaju razvojačene branitelje i članove obitelji poginulih pripadnika Armije BiH.

"Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo napada na ustavni poredak Federacije BiH protiv njih će biti podnesene kaznene prijave", kazala je Iftić.

Županijsko je tužiteljstvo zatražilo i jednomjesečni pritvor za šest osoba koje su identificirane kao izravni sudionici u demoliranju zgrade vlade odnosno napada na policajce. Riječ je o osobama u dobi od 18 do 37 godina.

Policija je u četvrtak, dan nakon izgreda u kojima je ozlijeđeno šezdeset osoba, saslušala Dževada Rađu, Izeta Ganića, Munira Karića i Husu Tucaka, čelnike udruga koje su organizirale prosvjed čiji je cilj bio prisiliti vladu da ne smanjuje naknade razvojačenim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja.

Još desetak osoba, kako tvrdi "Dnevni avaz", saslušano je u petak.

Organizatore prosvjeda policija i tužiteljstvo terete da su uporabom sile pokušali promijeniti ustavni poredak Federacije BiH za što je zapriječena kazna od najmanje pet godina zatvora.

Oni će se uz to suočiti i sa zahtjevom federalne vlade za nadoknadu štete počinjene na zgradi.

Ravnatelj vladine Službe za zajedničke poslove Haris Ihtijarević izjavio je "Nezavisnim novinama" kako je šteta procijenjena na 150 do 200 tisuća konvertibilnih maraka (75 do 100 tisuća eura).

U nasilnim prosvjedima uništen je i dio ureda Ministarstva za pitanja boraca uključujući i računalnu opremu.

"Vrlo je vjerojatno kako će zbog toga kasniti isplata naredne invalidnine nakon prvosvibanjskih praznika", izjavio je za "Oslobođenje" tajnik vlade Ismet Trumić.

Braniteljske su udruge odbacile svaku odgovornost za kaznena djela za koje se terete njihovi čelnici.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 24.04.10. 19:10

Kada su u miru nacinili toliku stetu sebi i svojoj vladi za tako kratko vreme, koliku su tek stetu nacinili svojim neprijateljima za tri godine u gradjanskog rata, kada su nagradjivani sa dve strane- platom od svojih i oduzimanjem dobara mrskom neprijatelju !?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika