05.05.2010. / 13:10

Autor: Hina

Američki pritisak: SAD očekuje od Beograda odustajanje od Rezolucije 1244 UN-a

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Washingtonu, "Blic" prenosi da su tehnički, neslužbeni pregovori Beograda i Prištine već počeli te da je u posljednjih mjesec-dva održano nekoliko neslužbenih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine u kojima su sudjelovali predstavnici srbijanskih ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova i kabineta predsjednika Borisa Tadića

SAD očekuje priznavanje Kosova i od SrbijeSAD očekuje priznavanje Kosova i od SrbijeAdministracija u Washingtonu očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja Međunarodnoga suda pravde u Haagu (ICJ) o neovisnosti Kosova, prenosi u srijedu beogradski dnevnik "Blic" pozivajući se na političkog analitičara američke agencije "TSM Global" Obrada Kesića iz Washingtona.

Po pisanju beogradskog lista, Washington i Bruxelles pripremaju različite scenarije raspleta odnosa Beograda i Prištine za dan nakon što ICJ iznese mišljenje o kosovskoj neovisnosti.

Plan Europske unije (EU), kako se navodi, nije definiran te je ponajprije usmjeren na pritisak na Srbiju da počne praktičnu suradnju s kosovskim vlastima, a Washington, piše list, gotovo dva mjeseca priprema plan da od Beograda, u zamjenu za brži pristup Uniji i njezinim fondovima, traži pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 i učvršćivanje neovisnosti Kosova.

Nova rezolucija u pripremi

Po riječima političkog analitičara Obrada Kesića, kojeg mediji u Srbiji često prenose, plan je odobrila Bijela kuća, koja se izravno ne bavi Balkanom, a washingtonska administracija očekuje od Beograda pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda.

"U novu rezoluciju UN-a, za koju se zauzima Washington, bio bi unesen dio mišljenja ICJ-a na koji bi se u rezoluciji pozivalo i ona bi bila ključ za dalje učvršćivanje neovisnosti Kosova", objašnjava Kesić.

Po njegovim riječima, velika razlika bilo bi ograničavanje njezina trajanja jer bi, za razliku od Rezolucije 1244, koja se automatski produžava i može se ukinuti samo glasovanjem u UN-u, bila produžena samo ako se za nju glasuje.

"Očekivanja Washingtona i Beograda su suprotstavljena, SAD želi da Kosovo postane član UN-a, a Srbija hoće pregovore o granicama, za što još nema sluha. Također, vlada u Beogradu nije dovoljno jaka da u javnost iziđe s viješću da pregovara o podjeli, a slično je i s vladom u Prištini. Iako Hashim Thaqi šalje signale da je spreman za tajne pregovore, s tim da se pitanje statusa ostavi po strani, odustat će ako ga Ramush Haradinaj napadne za 'prodaju Kosova'", navodi Kesić.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Washingtonu, "Blic" prenosi da su tehnički, neslužbeni pregovori Beograda i Prištine već počeli te da je u posljednjih mjesec-dva održano nekoliko neslužbenih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine u kojima su sudjelovali predstavnici srbijanskih ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova i kabineta predsjednika Borisa Tadića.

Pregovori su se odnosili na tehnička pitanja na razini operativne suradnje kako bi se, kako se navodi, uspostavila "mreža kontakata i kanala koji bi funkcionirali u slučajevima izbijanja krize".

U Washingtonu su, kako se ističe, ti razgovori ocijenjeni pozitivno i, po Kesićevim riječima, potaknuta je nada da će se, nakon iznošenja mišljenja ICJ-a, stvoriti ozračje po kojem bi se moglo krenuti u pregovore o krupnijim temama kao što su trgovina, carina i dokumenti građana.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 05.05.10. 13:43

...., nakon cega ce traziti i da se (Srbi) sagnu sa spustenim gacama I?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika