06.05.2010. / 15:44

Autor: Deutsche Welle

DW: Na britanskim izborima možda je bolje izgubiti

Britanski političari se nadaju kako će, barem srednjeročno, slaba funta potaknuti izvoz, osobito u prostor Europske unije. Donedavno je to bilo tako: na vrhuncu krize se činilo da bi se mogao postići paritet funte i eura, ali sada i euro prolazi teška vremena

Gordon Brown u četvrtak ujutro glasao je parlamentarnim izborima (Foto: Reuters)Gordon Brown u četvrtak ujutro glasao je parlamentarnim izborima (Foto: Reuters)Izbori koji se održavaju u Velikoj Britaniji uvelike su u znaku gospodarstva. Državni deficit vlade u Londonu je tek nešto niži od grčkog. Gospodarski oporavak ovisi i o jakom euru, mada je trend - suprotan.

Pobjedniku - ili je bolje reći, pobjednicima izbora u Velikoj Britaniji nipošto neće biti lako. I zbog značajnih intervencija u bankarski sektor, državni je deficit Velike Britanije narastao na 12,4 % BDP-a. Velika Britanija ipak ne spada u krizne, "PIIGS" zemlje jer je proteklih godina ipak pažljivo gledala na svoje troškove: 2008. je ukupan državni dug iznosio 52% BDP-a, što je bolje i od njemačkih 66%.

Ali ta štedljivost se brzo topi: prema procjenama lista Financial Times, već 2011. bi po zaduženosti, Velika Britanija mogla lako preteći Njemačku i dostići 86,9% BDP-a. To će se svakako dogoditi ako se stanar Downing Streeta i dalje bude zvao Gordon Brown: on je očito uvjereni pobornik državnih intervencija. Državnim mjerama su laburisti najavljivali riješiti i ogroman problem nezaposlenih kod mladih i stvoriti 200 tisuća radnih mjesta.

Oporbeni izazivač, šef konzervativaca David Cameron je pak već ove godine najavio započeti s oštrim mjerama štednje. Želi smjesta smanjiti državne izdatke za najmanje šest milijardi funti, iako je obećavao i porezne olakšice - na primjer za bračne parove i za industriju koja je ekološki nastrojena. Što god da obećavali čelnici velikih stranaka, sasvim je izvjesno da će barem u parlamentu morati poslušati i mišljenje zastupnika liberalnih demokrata Nicka Clegga: on uoči izbora nije otkrivao baš previše detalja o svojoj viziji gospodarskog oporavka Velike Britanije.

U svakom slučaju se zalaže za "pošteniji" porezni sustav i aktivnije sudjelovanje Velike Britanije u Europskoj uniji. Jer britanski političari se nadaju kako će, barem srednjeročno, slaba funta potaknuti izvoz, osobito u prostor Europske unije. Donedavno je to bilo tako: na vrhuncu krize se činilo da bi se mogao postići paritet funte i eura, ali sada i euro prolazi teška vremena. Već se opasno približio i vrijednosti od 1 američkog dolara i 28 centi, a neki naslućuju kako bi već do kraja godine euro mogao postići paritet ne sa funtom, nego sa - dolarom! Sa tako jeftinom robom iz Europe će Velika Britanija teško moći postići svoje ambiciozne ciljeve na svjetskom tržištu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika