06.05.2010. / 23:13

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Vodstvo konzervativaca u Britaniji: Cameron na putu prema Downing Streetu

Upravo zbog slabog rezultata Liberala šanse da premijer i dalje bude Gordon Brown su gotovo nikakve budući da Laburisti i Liberali zajedno ne mogu doći do 326 mandata koliko je potrebno za većinu u parlamentu

Izgledni pobjednik britanskih izbora David CameronIzgledni pobjednik britanskih izbora David CameronBritanci su u četvrtak glasovali na neizvjesnim izborima a izlazne ankete predviđaju da će oporbeni konzervativci osvojiti najveći broj glasova ali da neće osigurati većinu u parlamentu.

Po izlaznim anketama BBC-a, Sky Newsa i ITV Newsa predviđa se parlament bez većine, s konzervativcima na vrhu. Konzervativna stranka ima 307, Laburistička 225, Liberalno demokratska 59, a ostali 29.

Torijevci su u usporedbi s izborima 2005. godine dobili čak 97 mandata više, dok su do danas vladajući laburisti izgubili 94 parlamentarnih mjesta.

Iako, najvjerojatnije niti jedna stranka neće osvojiti čistu većinu u parlamentu od 650 zastupnika, što se nije dogodilo od 1974., čini se kako će vođa konzervativaca David Cameron ipak uspjeti u formiranju svoje vlade.

Jedan od razloga su i slabi rezultati Liberalnih demokrata Nicka Clegga, koji u predizbornim anketama puno bolje stajao, no rezultati su puno slabiji od očekivanih pa je Cleggova stranka prema izlaznim anketama čak izgubila tri mjesta u parlamentu.

Upravo zbog slabog rezultata liberala šanse da premijer i dalje bude Gordon Brown su gotovo nikakve budući da laburisti i liberali zajedno ne mogu doći do 326 mandata koliko je potrebno za većinu u parlamentu.

S druge strane Cameronu bi od pomoći za natpolovičnu većinu u parlamentu mogle biti male desničarske stranke koje su osvojile oko 30 mandata.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika