07.05.2010. / 10:21

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Torijevci osigurali najveći broj zastupnika: Laburisti još ne priznaju poraz

Čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg ocijenio je u petak da ne treba žuriti i razmatrati saveze i rekao da je razočaran rezultatima svoje stranke na parlamentarnim izborima

Usprkos porazu Gordon Brown ne odustaje od formiranja nove Vlade (Foto: Reuters)Usprkos porazu Gordon Brown ne odustaje od formiranja nove Vlade (Foto: Reuters)Konzervativna stranka je osigurala najveći broj mjesta u britanskom parlamentu, prema djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojavanja listića u 617 od 650 okruga na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Na izbore je izašlo nešto više od 28 milijuna birača ili 65 posto što je porat od četiri posto u odnosu na izbore 2005. godine.

Konzervativna stranka je po dosad prebrojanim glasovima dobila 291 zastupnika (36,1 posto glasova) ispred laburista sa 248 mjesta (29,2 posto glasova) u parlamentu. Liberalni demokrati su treća stranka s dosad osvojenim 51 mjestom (22,9 posto glasova).

Laburisti su obznanili da žele ostati na vlasti pomoću koalicije s Liberalnim demokratima, iako je konzervativna stranka dobila najveći broj mjesta i glasova ne očekuje se da će osvojiti apsolutnu većinu od 326 mjesta što bi omogućilo automatsko formiranje vlade.

Ključna bi uloga mogla pripasti Ulsterskoj unionističkoj stranci s kojom konzervativci imaju dogovor o savezu, ili pak Demokratskoj unionističkoj stranci. Bude li Cameronu nedostajalo samo nekoliko zastupnika za većinu, mogao bi uz pomoć ovih stranaka složiti vladu i bez liberala, ali samo ako se odrekne najavljenog rezanja sjevernoirskog proračuna.

Čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg ocijenio je u petak da ne treba žuriti i razmatrati saveze i rekao da je razočaran rezultatima svoje stranke na parlamentarnim izborima.

"Mislim da svi trebamo malo vremena kako bi ljudi dobili dobru vladu koju zaslužuju u ovo teško i nesigurno vrijeme", rekao je Nick Clegg i naglasio da se to odnosi na sve stranke, te da ne treba žuriti s izjavama i odlukama.

Po prvi put u povijesti Stranka zelenih imat će svog predstavnika u Donjem domu britanskog parlamenta.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika