12.05.2010. / 08:51

Autor: Nacionalova redakcija

Financial Times: 'Šarić u dosluhu s C. Gorom, tamošnja mafija upletena u ubojstvo Pukanića'

"Za presude u ovim slučajevima biti će potrebno vrijeme. Za sada, početna uhićenja su impresionirala Bruxelles, dok je neuspjeh da se uhvati Šarić nanio štetu ugledu Crne Gore prije nego Srbije", piše "Financial Times"

Crnogorski premijer Milo ĐukanovićCrnogorski premijer Milo ĐukanovićUgledni Britanski list Financial Times osvrnuo se u jučerašnjem broju na najteže slučajeve organiziranog kriminala na području Balkana u nekoliko posljednjih godina, a najveći fokus je stavljen na suđenje ubojicama Ive Pukanića i slučaju srbijanske narkoorganizacije predvođene Darkom Šarićem, koja je u medijima raskrinkana nakon otkrivanja rekordne pošiljke od više od dvije tone kokaina, i to u Južnoj Americi. Kako piše britanski list, pozivajući se na izvore iz neimenovanih srbijanskih i hrvatskih pravosudnih krugova, u oba ova slučaja spominje se i Crna Gora: u slučaju Šarićeve kriminalne organizacije kao zemlja kojoj srpski tužitelji zbog sumnje u upletenost države u pojedine Šarićeve poslove nisu dostavili dokaze o njegovim suradnicima, a u slučaju Pukanićeve likvidacije - što sumnja hrvatsko tužiteljstvo - kao država u kojoj obitava mafijaška organizacija, upletena u njegovo ubojstvo. Ipak, londonski je list više prostora posvetio Šariću koji je još na slobodi i njegovim kriminalnim jatacima, posebno se osvrćući na aktualne odnose između Srbije i Crne Gore po tom pitanju.

Primjećujući da EU traži jasne reformske signale od zemalja zapadnog Balkana koje žele da joj se pridruže, "Financial Times" ocjenjuje da je akcija Beograda protiv korupcije, organiziranog kriminala i međunarodnog šverca droge "dobila na urgentnosti". "Istražujemo nekoliko velikih organizacija sa bazom na Balkanu i vezama sa brojnim zemljama. Iako se područje Balkana koristi kao značajan put za uvoz kokaina, ove grupe mogu nabaviti pošiljke i ići direktno u EU", rekao je regionalni šef DEA za Evropu i zapadnu Afriku Russel Benson.

List piše da je potraga za Šarićem i njegovim suradnicima unijela tenzije u odnosima Srbije i Crne Gore. "Crnogorska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih i oslobodila ih zbog nedostatka dokaza. Srpski tužioci, sumnjajući u saučesništvo crnogorske države sa Šarićevom mrežom, odbili su da podijele svoje papire sa susjednom državom tokom faze istrage", piše list. "Dostavljanje dokaza u ovoj fazi moglo bi ugroziti naš rad", rekao je srpski specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević.

List u članku pod naslovom "Jake mjere dobivaju pohvale" piše i da Srbija "nakon suradnje sa hrvatskom policijom i tužiteljstvu kakva do sada nije zabilježena" sudi Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, "jednom od svojih najpoznatijih kriminalaca", za ubojstvo Iva Pukanića. "I veze crnogorske 'mafije' su vjerojatno radile, kažu hrvatski tužioci", piše list, dodajući da je Jocić negirao krivicu, inzistirajući da nije "imao nikakav motiv" da ubije Pukanića.

"Za presude u ovim slučajevima biti će potrebno vrijeme. Za sada, početna uhićenja su impresionirala Bruxelles, dok je neuspjeh da se uhvati Šarić nanio štetu ugledu Crne Gore prije nego Srbije", piše "Financial Times".

Vezane vijesti

FT: Split najpoželjniji grad za život s popisa UNESCO-a

FT: Split najpoželjniji grad za život s popisa UNESCO-a

Split je najpoželjnije povijesno središte za život od mjesta koja se nalaze na popisu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a, smatra Financial… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika