12.05.2010. / 18:13

Autor: Hina

Srbija mora platiti odštetu zbog nepoštivanja ugovora o najmu satelita

Srbija je pokušala osporiti nadležnost suda u Parizu nakon što je 2008. pravomoćnom presudom toga suda bila obvezna platiti izraelskoj tvrtki 36 milijuna eura odštete zbog nepoštovanja ugovora o najmu satelita

Srbija će morati platiti 36 milijuna eura odštete izraelskoj tvrtki "ImageSat" zbog nepoštivanja ugovora o najmu špijunskog satelita, prenosi u srijedu beogradski dnevnik "Blic".

Srbija je pred redovitim sudom u Londonu Srbija izgubila u pokušaju osporavanja nadležnosti Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu.

Ugovor o najmu satelita potpisao je 2005. ondašnji ministar obrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić. Srbijanski vrhovni sud protiv kojega je sredinom travnja 2009. odredio provođenje istrage zbog sumnje da je sklapanjem ugovora o korištenju satelita u vrijednosti od gotovo 45 milijuna eura pribavio korist izraelskoj tvrtki zloupotrebom položaja.

Srbija je pokušala osporiti nadležnost suda u Parizu nakon što je 2008. pravomoćnom presudom toga suda bila obvezna platiti izraelskoj tvrtki 36 milijuna eura odštete zbog nepoštovanja ugovora o najmu satelita.

Po riječima glasnogovornice višeg suda u Beogradu Dušice Ristić, taj sud završio je istragu protiv Davinića i proslijedio predmet državnom odvjetništvu.

Ristić je, u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug, u srijedu kazala da je istraga protiv Davinića završena prošlog četvrtka te da državno odvjetništvo treba u roku od 15 dana odlučiti hoće li podići optužnicu protiv njega, zatražiti dopunu istrage ili odustati od kaznenog progona.

Vezane vijesti

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Sjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika