19.05.2010. / 15:03

Autor: Hina

Poruka nove britanske vlade: 'Raspad BiH bio bi katastrofa'

"Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Europe. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u Bosni dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u"

Novi britanski ministar vanjskih poslova William HagueNovi britanski ministar vanjskih poslova William HagueBritanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je da će nova britanska vlada snažno podržavati daljnje proširenje EU-a na zapadni Balkan i Tursku te da će se zauzimati za sankcije protiv onih političara koji budu radili na slabljenju države Bosne i Hercegovine.

"Konzervativna stranka i dalje čvrsto vjeruje u vrijednosti daljnjeg proširenja EU-a. Perspektiva članstva ključna je za učvršćenje stabilnosti na zapadnom Balkanu, gdje je toliko europske krvi proliveno. Zapadni Balkan je stražnje dvorište Europske unije i njezina vjerodostojnost u vanjskim poslovima ovisi o učinkovitosti njezine politike u tom području", napisao je Hague u članku za Europe's World, publikaciju koju izdaje bruxelleski think-tank Friends of Europe.

William Hague pripada najeuroskeptičnijem krilu i inače euroskeptične Konzervativne stranke, snažnijeg partnera u novoj koalicijskoj vladi s proeuropskim liberalnim demokratima.

"EU je institucija od velike važnosti za Ujedinjeno kraljevstvo i britansku vanjsku politiku. Iako je Konzervativna stranka rijetko bježala od iskrene kritičnosti kada smo mislili da EU kolektivno radi krive stvari, jednako tako smo bili predvodnici u najvećim dostignućima EU-a - jedinstvenom tržištu i proširenju", navodi Hague.

On posebice traži snažniju europsku politiku prema Bosni i Hercegovini, čiji bi "raspad bio katastrofa".

"Posebice u Bosni postoji potreba za snažnijom i zahtjevnijom europskom politikom koja bi trebala koristiti štap i mrkvu. Postoji snažan argument za prijetnju ciljanim sankcijama protiv političara koji podrivaju bosansku državu. Bosanska ekonomija je rasla sa stranom pomoći, ali država nije rasla i danas ne funkcionira", smatra britanski ministar.

Dodaje da bi "posljedice bosanske dezintegracije bile katastrofalne".

"Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Europe. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u Bosni dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u", smatra novi britanski ministar vanjskih poslova.

Koalicijska vlada predvođena konzervativcima i dalje će poput prethodne laburističke vlade podupirati članstvo Turske u EU-u, čijem ulasku nisu sklone neke od najvećih i najvažnijih članica.

Osim uzajamne "gospodarske koristi i iznimnog poboljšanja sigurnosti opskrbe energijom za EU, tursko članstvo bi demantiralo one koji tvrde da postoji sukob civilizacija između Zapada i islama i od Turske bi stvorilo posrednika između Europe i Bliskog istoka", napisao je Hague u članku naslovljenom "Kako nova britanska vlada predvođena Torijevcima vidi svoju politiku prema EU-u".

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika