21.05.2010. / 18:25

Autor: Hina

Američki Senat prihvatio široku reformu financijske industrije

"Oni koji su željeli zaštititi Wall Street nisu uspjeli. Oni se više neće moći kockati s novcem drugih ljudi. Kada ovaj zakon stupi na snagu, luda vožnja na Wall Streetu će završiti", rekao je čelnik senatske većine, demokrat Harry Reid

Američki Senat prihvatio je široku reformu financijske industrije Američki Senat prihvatio je široku reformu financijske industrije Američki Senat prihvatio je zakon koji donosi najsveobuhvatniju reformu poslovanja financijske industrije od Velike depresije 1930-ih godina, s ciljem da se spriječi ponavljanje financijskih kriza poput one 2007/2008. godine, koja je SAD i svijet gurnula u recesiju.

Zakon, oblikovan tako da rješava probleme koji su prije dvije godine zemlju doveli na rub kraha, ima 1.400 stranica i obuhvaća niz sektora financijske industrije.

Nakon tri tjedna rasprave, tijekom koje su zakonu dodani brojni amandmani kako bi se pridobili glasovi republikanske oporbe, na završnom je glasovanju u četvrtak navečer zakon prihvaćen s 59 glasova 'za' i 39 'protiv'. Četiri republikanca podržala su zakon, a dva demokrata su bila protiv, smatrajući ga nedovoljno radikalnim.

Zakonom se uvodi agencija za zaštitu potrošača pri središnjoj banci - Federalnim rezervama (FED), kako bi se spriječile zlouporabe u hipotekarnim i auto kreditima, te na kreditnim karticama. Također se osniva vladina agencija koja će nadzirati financijski sustav u cjelini, te vijeće saveznih regulatora koje će pratiti rizike u financijskom sektoru od utjecaja na globalno gospodarstvo.

Pored toga, zakonom se uvodi nadzor nad tržištem financijskih derivata, instrumenata koji su okrivljeni za izazivanje posljednje financijske krize, uvode se nova ograničenja za bonitetske agencije, nameću veće obvezne rezerve banaka te osigurava veći utjecaj dioničara na poslovanje financijskih korporacija.

"Ne želimo da ikada više prolazite kroz ovo (krizu), jer vaša vlada nije ustanovila pravila i propise koji će štititi protiv ponašanja koje nas je dovelo do ove točke", rekao je predsjednik senatskog Odbora za banke, demokrat Chris Dodd, koji je igrao vodeću ulogu u donošenju zakona.

"Oni koji su željeli zaštititi Wall Street nisu uspjeli. Oni se više neće moći kockati s novcem drugih ljudi. Kada ovaj zakon stupi na snagu, luda vožnja na Wall Streetu će završiti", rekao je čelnik senatske većine, demokrat Harry Reid.

Neki senatori, uključujući republikanca Johna Kyla, ocijenili su da zakon neće uspjeti ispraviti najveće probleme u financijskom sektoru, jer primjerice, "ne priječi državnu sanaciju velikih kompanija" što je bio jedan od ključnih zahtjeva oporbe.

Tržište derivata, na kojem financijske tvrtke pakiraju, dijele u tranše i klade se na financijske proizvode oslonjene na hipotekarne kredite, bit će reformirano u formalni sustav trgovine, s transparentnim uvjetima.

Izglasavanje zakona je druga velika zakonodavna pobjeda Baracka Obame nakon prihvaćanje reforme zdravstva u ožujku. "Naš cilj nije kazniti banke, već zaštititi šire gospodarstvo i američke građane od potresa kakve smo vidjeli zadnjih nekoliko godina", rekao je Obama u posebnoj izjavi povodom izglasavanja zakona.

Senatska verzija zakona sada ide na usklađivanje s verzijom koja je prije prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa, a čelnik Financijskog odbora tog doma, kongresnik Barney Frank, najavio je brzi postupak usklađivanja i naznačio da bi "Obama trebao potpisati zakon prije 4. srpnja", najvećeg nacionalnog blagdana u SAD-u Dana nezavisnosti.

Zagovornici zaštite potrošača od bankovnih zlouporaba, koji su tražili strože propise, ipak su zadovoljni donošenjem zakona. "Ni jedan zakon koji se bavi velikim stvarima nije nikada savršen, no senatski paket reformi Wall Streeta dugoročno će priječiti prakse zlouporaba koje su naše gospodarstvo bacile ne koljena", izjavila je profesorica ekonomije s Harvarda Elizabeth Warren, čelnica Kongresnog odbora za nadzor, koja je snažno zagovarala uspostavu regulatorne agencije.

Financijske i poslovne grupacije zakon su nazvale promašenim. "Ako želite istjerati kapital iz SAD-a to je zakon za vas", izjavio je predsjednik Trgovinske komore SAD-a Thomas Donahue u priopćenju.

"Danas smo poduzeli važan korak u krivome smjeru, koji će američke tvrtke i financijski sustav učiniti manje konkurentnim i dugoročno naštetiti našem gospodarskom rastu", istaknuo je Donahue, inače oštar kritičar Obamine administracije.

Vezane vijesti

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Senat i Kongres odgodili odlučivanje o antipiratskom zakonu

Nakon što je hakerska grupa Anonymous napala nekoliko američkih web stranica pravosudnih organa, a Google pokrenuo peticiju protiv predloženih SOPA i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika