25.05.2010. / 14:41

Autor: Hina

Torijevci i liberali preuzeli vlast: Elizabeta II. otvorila novi saziv parlamenta

Vladajuća koalicija, koju vodi konzervativni premijer David Cameron i čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg, uživa politički medeni mjesec uz veliku potporu medija, tržišta i birača

Kraljica Elizabeta u britanskom parlamentu (Foto: Reuters)Kraljica Elizabeta u britanskom parlamentu (Foto: Reuters)Britanska kraljica Elizabeta II. otvorila je novi saziv parlamenta u utorak te u govoru istaknula da će zadaće nove vladajuće koalicije biti smanjenje manjka i obnova gospodarskog rasta.

Nakon 13-godišnje vladavine laburista na izborima 6. svibnja najviše glasova dobili su konzervativci koji su potom sklopili koaliciju s liberalnim demokratima jer ni jedna od stranaka nije osvojila natpolovičnu većinu.

"Prva je zadaća smanjiti manjak i vratiti gospodarski rast", rekla je kraljica na pompoznoj inauguraciji novog saziva parlamenta, čitajući govor što su ga sastavili vladini dužnosnici.

Nova vlada predložit će zakon po kojem bi se birači referendumom izjašnjavali o svakom prebacivanju ovlasti na Eurospku uniju.

Vladin program donesen je na temelju koalicijskog sporazuma objavljena prošli tjedan.

Ministarstvo financija već je u ponedjeljak izradilo plan da se u prvoj fazi rekordan proračunski manjak od 163 milijarde funta (1,38 bilijuna kuna) smanji za 6,2 milijarde funta.

U prvom tromjesečju 2010. britansko gospodarstvo počelo se skromno oporavljati s 0,3 posto rasta nakon 18 mjeseci recesije.

Vladajuća koalicija, koju vodi konzervativni premijer David Cameron i čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg, uživa politički medeni mjesec uz veliku potporu medija, tržišta i birača.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika