26.05.2010. / 14:28

Autor: Hina

Fina forum: U Hrvatskoj i dalje pad standarda građana

Govoreći o problemu nelikvidnosti, Jurčić je predložio da se zakonski odredi rok od 60 dana za plaćanje obveza, od države do privatnih poduzetnika, a nakon toga bi neplatiša bio kažnjen i platio bi kamate

Okupljeni analitičari na Fina forumuOkupljeni analitičari na Fina forumuIako će Hrvatska u trećem tromjesečju tehnički izaći iz recesije, ove godine građane i dalje očekuje pad standarda, rečeno je na današnjem Fina forumu.

Plaće neće rasti unatoč ukidanju kriznog poreza i promjenama stopa poreza na dohodak, a očekuje nas i poskupljenje energenata - plina, nafte i struje, ocijenio je ekonomski analitičar Societe Generale - Splitske banke Zdeslav Šantić na gospodarskom forumu koji je organizirala Financijska agencija (Fina).

Šantić očekuje da će Hrvatska ove godine zabilježiti pad BDP-a između jedan i 1,5 posto, i na taj način se uklopiti među ostale zemlje jugoistočne Europe i Baltika koje će imati negativnu stopu gospodarskog rasta.

Nezaposlenost je dugoročan problem

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić ističe nezaposlenost kao dugoročni hrvatski problem, jer naša država već desetljećima ne uspijeva zaposliti između 300 i 500 tisuća svojih građana.

S tim su povezane i greške u obrazovnom sustavu koji se još uvijek ne usmjerava prema ciljevima proizvodnje, kao što to rade razvijene kapitalističke zemlje još od kraja 19. stoljeća.

Govoreći o problemu nelikvidnosti, Jurčić je predložio da se zakonski odredi rok od 60 dana za plaćanje obveza, od države do privatnih poduzetnika, a nakon toga bi neplatiša bio kažnjen i platio bi kamate.

Taj bi proces kontrolirala Fina koja ima tehničke mogućnosti za to.

S ulaskom u EU Hrvatsku čeka financijska omotnica s 3,5 milijarde eura sredstava koja može povući ako pripremi dobre projekte, napomenuo je Hrvoje Dolenec, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU.

S druge strane, Hrvatska u prve dvije godine članstva, mora uplatiti u proračun EU oko 1,2 milijarde eura.

Što se tiče ulaska u eurozonu, stručnjaci očekuju da će Hrvatska, kao i druge male članice EU, relativno brzo prihvati euro kao svoju valutu.

Šantić napominje kako će kamatne stope u Hrvatskoj i idućih godina ostati visoke zbog makroekonomskog rizika, a značajniji pad stopa može se očekivati tek nakon što Hrvatska uđe u eurozonu i time nestane valutnog rizika.

U sklopu Fina foruma danas će biti predstavljeni i financijski rezultati poslovanja hrvatskih poduzetnika u 2009. te će biti dodijeljene nagrade "Zlatna bilanca" najuspješnijim tvrtkama.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika