28.05.2010. / 23:18

Autor: Ana Smrečki, Hina

Josipovićevih sto dana: Ponovio bih Sarajevo; ograničavanje predsjednika bi naišlo na otpor

Josipović je poručio kako će uskoro doći vrijeme kada će na Ovčaru pozvati srpskog kolegu Borisa Tadića

Josipović smatra da se odmaknuo od stranačke politike, poručivši pritom da vladajuće nije samo kritizirao, nego i hvalioJosipović smatra da se odmaknuo od stranačke politike, poručivši pritom da vladajuće nije samo kritizirao, nego i hvalioProšlo je sto dana od kako je predsjednik Josipović preuzeo ključeve Pantovčaka. U razgovoru za Novu TV osvrnuo se na najavu donošenja Zakona o Uredu predsjednika, poručivši da ne bi bilo dobro ograničavati tu funkciju. Iako je najavio sastanak s premijerkom Kosor nakon njezinog povratka iz SAD-a, predsjednik Josipović još nije stigao razgovarati o donošenju tog zakona.

«Svaki pokušaj da se ograniči predsjednika Republike na način da se njegova funkcija dovede u pitanje, nije dobar. Nije dobar za demokraciju i mislim da bi naišao na ozbiljan otpor. Predsjednik je jedini izabran neposredno od naroda i mislim da bi bilo potpuno pogrešno nastojati nekim posrednim mehanizmima ograničiti njegovu ustavnu poziciju», ocijenio je Josipović podsjetivši da se o takvim pitanjima 'vode i političke borbe'.

Ipak, Josipović se nada da takve borbe neće biti potrebne. Ističe da u vezi s tim pitanjem neće doći do tzv. trgovine, te da on po tom pitanju Vladi neće ništa obećati, već da samo traži ono što je primjereno Ustavu.

Josipović planira Tadića pozvati na Ovčaru

Govoreći o prvi sto dana na Pantovčaku, Josipović je kao najveći uspjeh ocijenio 'širenje ozračja povjerenja i prijateljstva u regiji'. U tom duhu on u nedjelju ponovno putuje u Bosnu i Hercegovinu gdje će obići tri mjesta na kojima su tijekom rata u toj zemlji počinjeni zločini nad pripadnicima hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Uz našeg predsjednika, tamo će biti premijer RS-a Milorad Dodik. Iako Tadića tamo neće biti, Josipović je poručio kako će uskoro doći vrijeme kada će na Ovčaru pozvati srpskog kolegu Borisa Tadića.

Na pitanje što bi ponovno učinio, odgovara kako bi svakako opet posjetio Sarajevo. Istodobno, zadovoljan je angažmanom oko prosvjeda poljoprivrednika. Što se pak tiče propusta, Josipović priznaje da bi, kada bi mogao vratiti vrijeme, pričekao s objavom imena savjetničkog tima.

«Iako ne mislim da je neka šteta time nastala, ali možda bih pričekao s predstavljanjem mogućeg savjetničkog, suradničkog tima, do sigurnosnih provjera. Tu bih možda bio oprezniji. Mislim da se tu previše papira potrošilo, na kraju krajeva na ne osobito bitnu stvar», pojasnio je Josipović.

Kritike i pohvale na račun Vlade

Govoreći o suradnji s Vladom, predsjednik smatra da se odmaknuo od stranačke politike, poručivši pritom da vladajuće nije samo kritizirao, nego i hvalio, navevši primjer pokretanje gospodarskih reformi i za suradnju s Haaškim sudom. Osvrnuo se i na odnos s HDZ-ovim Šeksom i Hebrangom, s kojima je često izmjenjivao neuobičajenu retoriku.

U posljednje vrijeme, u međusobnim prepucavanjima preko medija, služili su se glazbenim rječnikom. Često su se nazivali tenorima, baritonima, klavirima i trubama. Josipović s malim odmakom, naglašava kako takva retorika ide u smjeru ublažavanja tenzija, poručujući da je bolje govoriti takvim rječnikom nego uvredljivim koji bi ljude ponizioo. Otkriva da je čak jednom prilikom Šeksu rekao u šali da će, ako ga nastave napadati, njemu kao predsjedniku Republike rejting rasti, dok će HDZ-u padati.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 29.05.10. 06:40

Pa tko nas bre zavadi? Ne može on drugačije. Što bi mu rekli neki drugovi savjetnici i drug tata?


registracija
28/12/08

smokeonthewater, 29.05.10. 10:17

... idi veleizdajniče pa ponovi ... zar stvarno netko misli da se rođeni veleizdajnik, od oca i majke veleizdajnika može promijeniti u slijedećih 100 dana ... ? ... nikada ... strava ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika