20.06.2012. / 10:56

Autor: Hina

Kissinger o Hrvatskoj:

Dio EU-a ili neke slične organizacije

"Očekujem da će Hrvatska postati neodvojivi dio Europske unije i bilo koje druge političke organizacije koja će postojati u Europi", rekao je hrvatskim novinarima Henry Kissinger, koji se tijekom razgovora s Josipovićem prisjetio i svojeg boravka u Zagrebu, koji je posjetio kao američki državni tajnik s tadašnjim američkim predsjednikom Richardom Nixonom

Henry KissingerHenry KissingerGlavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog predsjednika Shimona Peresa održava u Jeruzalemu bit će zanimljiv i pogled u budućnost iz hrvatske perspektive, rekao je u srijedu u Jeruzalemu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je u utorak doputovao u Izrael gdje sudjeluje na četvrtoj predsjedničkoj konferenciji, na kojoj oko 4 tisuće sudionika iz političkog, gospodarskog i kulturnog svijeta raspravlja o brojnim temama bitinim za budućnost. Josipović sudjeluje na konferenciji na poziv izraelskog predsjednika.

"Poruka ove konferencije je pogled u budućnost. Predsjednik Peres je jedan od onih ljudi koji bez obzira na poodmakle godine u prvom redu gleda u budućnost i zato je i sazvao ovu konferenciju kako bi neki od političkih, gospodarskih i i kulturnih lidera rekli kako vide budućnost", rekao je Josipović.

"Naravno da sam ovdje da ponudim pogled u budućnost iz naše perspektive, iz perspektive zemlje koja je s jedne strane na pragu Europske unije, koja ima svoje probleme i da na neki način elaboriram kako mi vidimo naše članstvo u Uniji, koji su benefiti u budućnosti od toga ", nastavio je hrvatski predsjednik, dodajući da će sudionicima konferencije govoriti i o jugoistoku Europe kojem Hrvatska geografski pripada.

"Mi smo na neki način na rubu Europske unije, geografski gledano tu smo sa susjedstvom kojem pripadamo s kojim nas povezuje dobra i loša povijest i dio je našeg nacionalnog interesa da pomognemo graditi zajedničku budućnost europskog tipa. To je naš strateški interes i upravo zato nama političarima nikada nije dovoljno gledajući u budućnost razmišljati o miru i onim mehanizmima koji će nam osigurati mir", dodao je, istaknuvši kako je bez mira, sigurnosti i stabilnosti "iluzorno govoriti o nekoj ekonomskoj ili bilo kojoj drugoj perspektivi".

Hrvatski predsjednik se na marginama konferencije sastao i s bivšim britanskim premijerom Tonyem Blairom te bivšim američkim državnim tajnikom Henryem Kissingerom.

"Razgovarao sam s bivšim premijerom Blairom koji je uvijek vrlo zanimljiv sugovornik s vizijom, on nudi jednu perspektivu koja je globalne naravi a ovdje nastoji u promovirati mir kroz koncept dvije države", rekao je Josipović.

"Susreo sam se i s Kissingerom, koji je na neki način ikona svjetske politike. Bilo je zanimljivo s njim razgovarati o procesima u svijetu, o Europi i naravno o našoj regiji, posebno o mjestu Hrvatske u kontekstu europske zemlje ali isto tako zemlje jugoistočne Europe", zaključio je hrvatski predsjednik.

"Očekujem da će Hrvatska postati neodvojivi dio Europske unije i bilo koje druge političke organizacije koja će postojati u Europi", rekao je hrvatskim novinarima Henry Kissinger, koji se tijekom razgovora s Josipovićem prisjetio i svojeg boravka u Zagrebu, koji je posjetio kao američki državni tajnik s tadašnjim američkim predsjednikom Richardom Nixonom.

Josipović će tijekom poslijepodneva sudjelovati u nastavku rada konferencije, a bilateralno će se sastati s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 20.06.12. 12:07

Samo da napomenem za zaboravne hrvate,jel to onaj isti kissinger koji je miloševiću davao podršku za ono što je napravio i vidio hrvatsku u jugo konfederaciji ?
Majstor politike i vizionar nema šta,a i njegov prijatelj ivo također,sve stučnjak do stručnjaka.
Tamo gdje stoji tuđmanova slika,trebala bi biti i kissingerova s naznakom,ovaj čovjek je starao hrvatsku a kod henrića,ovaj čovjek je sve napravio da je ne bude.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika