08.06.2010. / 09:54

Autor: Nacionalova redakcija

Dugogodišnja borba urodila plodom: Prvo istospolno vjenčanje u Portugalu

"San da živimo kao jedna obitelj nam se ostvario," izjavile su Teresa i Helena prisutnim novinarima.

Novovjenčane Teresa i Helena s kćerimaNovovjenčane Teresa i Helena s kćerimaPrvi istospolni brak ozakonjen je u Lisabonu civilnim vjenčanjem Terese Paixão i Helene Pires samo mjesec dana nakon što je istoimeni zakon stupio na snagu. Dugogodišnja borba aktivista za homoseksualna prava urodila je plodom i većinski katolički Portugal prihvatio je zakon o istospolnom braku kao šesta zemlja u Europskoj uniji.

"San da živimo kao jedna obitelj nam se ostvario," izjavile su Teresa i Helena prisutnim novinarima, presnosi portugalski list Publico.

Ispred civilne vijećnice jednostavno obučene mladenke dočekali su prijatelji i obitelj s prepoznatljivom zastavom duginih boja koja je simbol LGBT pokreta. Već osam godina, koliko su u romantičnoj vezi, ove dvije razvedene majke pokušavale su ozakoniti svoju vezu i postati jedna obitelj. Iako je za mladenke ovo "velika pobjeda", njihov odvjetnik (ujedno i kum) napominje kako tu borba ne će stati jer ostaje neriješeno pitanje kćeri koje su također prisustvovale ceremoniji ali vjeruje u Portugao kao "zemlju prava".

Zakon o istospolnom braku parlament je odobrio u siječnju ove godine a ratificirao ga je portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva u svibnju. Konzervativna opozicija i Katolička Crkva snažno su se protivile zakonu za koji smatraju da je protivan portugalskoj tradiciji.

Vezane vijesti

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Politička akademija HNS-a organizirala je danas okrugli stol na temu "LGBT prava" na kojemu su se sudionici založili za zaštitu od bilo kakvog oblika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika