08.06.2010. / 14:41

Autor: Martina Čizmić

iPhone 4: Službeno predstavljen novi Appleov adut za zaluđivanje masa

Kada će novi iPhone doći u Hrvatsku, još nije točno poznato, no s obzirom na to da je HT već započeo sa rezervacijama za microSIM kartice za iPad, očekuje se da bi to moglo biti u jesen

Novi iPhone za trećinu je tanji od starogNovi iPhone za trećinu je tanji od starogBaš kao što se to moglo i očekivati, Steve Jobs je na kraju konferencije WWDC koja se ovih dana održava u San Franciscu predstavio novu generaciju iPhonea - iPhone 4. Iako je prototip samog telefona u medije došao još u travnju, službena prezentacija je pokazala kako Apple ponovno ima još jedan adut za zaluđivanje masa.

Nitko nije bio iznenađen kada je Steve Jobs posegnuo u svoj džep i izvukao mobilni telefon koji svojim dizajnom podsjeća na aktualni iPhone. No, kada je počela prezentacija njegovih mogućnosti, tek su rijetki u dvorani ostali ravnodušni.

Kučište je napravljeno od crnog stakla i nehrđajućeg čelika, a dizajnom u potpunosti odgovara svim Appleovim proizvodima. Prema specifikacijama, iPhone 4 je za 34 posto tanji od ranije generacije, ali je tri grama teži.

Zanimljivo je da iPhone 4 u sebi isti čip A4 kao i iPad i novi, brži procesor, koji omogućava prikazivanje još oštrije i brže grafike. Prema tvorničkim specifikacijama baterija bi trebala trajati nešto duže od ranijih. Navodno osigurava i do 300 sati u stand-byu te do 7 sati razgovora.

Osim u dizajnu, razlika je vidljiva i u ekranu koji sadrži rezoluciju od 960x640 piksela, a Apple tvrdi da displej ima četiri puta bolji kontrast od onog na iPhoneu 3GS.

Novi iPhone ima dvije kamere - već standardnu na stražnjoj strani uređaja i nešto manju na prednjoj strani koja se koristi za uspostavljanje video poziva. Glavna kamera ima rezoluciju od 5 megapiksela, nešto je osjetljivija na svjetlost od ranijih verzija što bi korisnicima trebalo omogućiti snimanje boljih fotografija i u lošijim vremenskim uvjetima. Također, ugrađena je i bljeskalica koja se može upotrebljavati i prilikom snimanja videa i fotografija.

Novost je ugrađeni žiroskop koji bi trebao sa velikom preciznošću pratiti kretanje uređaja, što bi u budućnosti moglo omogućiti i igranje 3D igrica.

Kao i iPad, i novi iPhone trebao bi koristiti microSIM kartice, što će vjerojatno smanjiti njegovu prodaju na crno.

Unaprijeđen je i operativni sustav koji sada omogućava i multi-tasking, opciju koju su korisnici zahtjevali od početka.

Zahtjevnije korisnike vjerojatno će iznenaditi mogućnost editiranja video snimaka direktno na telefonu, nakon čega je uređenu snimku moguće prebaciti na računalo.

Omogućeno je i čitanje elektronskih knjiga, koje je već moguće kupiti putem Appleove virtualne trgovine i čitati na iPadu.

Apple je već najavio da će zainteresirani kupci moći rezervirati svoj primjerak novog iPhonea od 15. lipnja, a prvi bi primjerci trebali iz tvornica izaći 24. lipnja. Osnovni model dolazi u bijeloj ili crnoj boji i ima kapacitet od 16 i 32 GB. Cijena, u SAD-u, se kreće od 199 do 299 dolara uz potpisivanje pretplatničkog ugovora. Bez ugovora cijena mu se penje na 499 i 599 dolara.

Kada će novi iPhone doći u Hrvatsku, još nije poznato, no s obzirom na to da je HT već započeo sa rezervacijama za microSIM kartice za iPad, očekuje se da bi to moglo biti u jesen.

Vezane vijesti

Dosje FBI-ja dovodi u pitanje poštenje i moral Stevea Jobsa

Dosje FBI-ja dovodi u pitanje poštenje i moral Stevea Jobsa

Dosje FBI-ja o Steveu Jobsu, koji je u četvrtak i javno objavljen, pokazuje da je on bio čovjek kojeg se moralo poštovati kao inovatora, ali su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika